Ale jaja - scenariusz zajęć w grupie 5 i 6-latków

Ale jaja - scenariusz zajęć w grupie 5 i 6-latków
3.7
3 oceny
Oceń
Drukuj

Scenariusz przeznaczony dla dzieci realizujących roczne przygotowanie przedszkolne.

1. Temat dnia: „Ale jaja!”.
2. Cel ogólny: Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego.
3. Cele szczegółowe:
dziecko:
- uważnie słucha czytanego opowiadania przez nauczyciela;
- odpowiada na pytania nauczyciela odnośnie wysłuchanego tekstu;
- uczestniczy w zabawach ruchowych;
- rozumie treść prostych zadań matematycznych;
- wie skąd się biorą jajka, co można z nich zrobić, jakie mają wartość odżywczą;
- zna przysłowia o jajku;
- ozdabia samodzielnie jajka;
- zgodnie współpracuje z rówieśnikami.
4. Metody: podająca, praktycznego działania, rozmowa kierowana, pokaz
5. Formy: Indywidualna, grupowa, zbiorowa
6. Środki dydaktyczne: płyta CD z piosenką „Hej witam Was”, „Kogucik”, zdjęcia kur oraz jajek, piórka, jajka, kieliszek na jajko, talerzyki, sitka do jajek, fartuszki, potrzebne produkty spożywcze.

Przebieg zajęć:
1. Zabawa na powitanie: „Hej, witam Was”.
2. Wprowadzenie: Dzieci odszukują w sali elementy, które kojarzą się tematem zajęć: piórka, zdjęcie kury, jajka, kieliszek na jajko.
3. Budowa i właściwości jajka. Pokaz i opowiadanie przez nauczyciela ciekawostek o jajku.
4. Wyjaśnienie znanych przysłów o jajku:
- Jajko mądrzejsze od kury.
- Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci.
- Od jajka do jabłka.
- Jajko Kolumba.
- Kura znosząca złote jajka.

5. Ćwiczenie na pamięć: „Co można zrobić z jajkiem?” Dzieci siedzą w kręgu i po kolei wymieniają jedną zabawę, potrawę, którą można zrobić z jajka lub z jajkiem i powtarzają to, co wymienili koledzy.
6. Nauka piosenki „Kogucik”. Piosenka ma na celu pozbycie się złych emocji. Śpiew połączony z tańcem.
7. Ćwiczenie na liczenie. Nauczyciel dzieli dzieci na 5 grup. Każda dostaje po 7 papierowych kur i po 7 jajeczek do liczenia. Zadaniem dzieci jest ułożenie kur i patyczków do liczenia zgodnie z zadaniem opowiadanym przez nauczyciela.
8. Wykonanie łódeczek, myszek z jajek oraz pasty jajecznej.
- zwrócenie uwagi na jakość produktów i ich wpływ na zdrowie człowieka.
- przygotowanie do pracy- ustalenie zasad pracy przy stolikach, zwrócenie uwagi na higienę rąk, bezpieczeństwo w czasie pracy,
- omówienie;
- dekorowanie jajek oraz wykonanie pasty jajecznej.
9. Porządkowanie stolików oraz wspólna konsumpcja pasty jajecznej.

 

Autor: Katarzyna Gozdur

Skomentuj

Skomentuj jako pierwszy!

Tagi