4 przepisy na desery z letnimi owocami
Szukasz pomysłów na lekkie desery dla dzieci? Sprawdź nasze 4 przepisy! Przygotuj dzieciom proste desery z letnimi owocami.
Szukasz alternatywy na ciepłe dni? Wypróbuj 7 przepisów na zdrowe koktajle dla dzieci
1. Puszyste ciasto z porzeczkami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 140 ml oleju
- 6 jajek
- 190 g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- cukier waniliowy
- 500 g porzeczek (czarnych i czerwonych)
- migdały w płatkach
Pamiętaj: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą i cukrem waniliowym. Odsyp część cukru i wymieszaj go z owocami. Oddziel białka, ubij je na sztywną pianę. Dodaj stopniowo resztę cukru, żółtka, dalej ubijając. Wlej olej. Mąkę wymieszaj z resztą ciasta za pomocą szpatułki albo widelca. Wylej ciasto do formy. Na wierzch ułóż owoce.
Rozgrzej piekarnik do temp. 170 stopni. Piecz ok. 50 min. Po ostudzeniu posyp owoce płatkami migdałowymi.
2. Lekki deser truskawkowy
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 1 czubata łyżka cukru albo miodu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 serek mascarpone (250 ml)
- kilka biszkoptów lub herbatników
- mięta (do ozdoby)
Pamiętaj: deser najlepiej prezentuje się w szklanych pojemnikach
Połowę truskawek zmiksuj blenderem, dodając cukier lub miód. Resztę pokrój w połówki. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Układaj deser warstwami: biszkopty, serek, mus truskawkowy. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki, ewentualnie ozdób listkami mięty.
3. Sernik na zimno z malinami
Składniki:
- biszkopty okrągłe
- 2 białe czekolady
- 250 g twarogu półtłustego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 serek mascarpone (250 ml)
- 250 g malin
Pamiętaj: śmietanka powinna być schłodzona
Na spód formy wyłóż biszkopty. Białą czekoladę rozpuść. Twaróg i mascarpone dokładnie wymieszaj, dodaj roztopioną czekoladę. Śmietankę ubij w oddzielnym naczyniu na sztywną masę. Delikatnie wymieszaj ją z masą twarogową. Ciasto wylej na biszkopty. Całość wstaw na noc do lodówki. Maliny ułóż na wierzchu tuż przed podaniem.
4. Kokosowy deser z borówkami
Składniki:
- 250 g borówek amerykańskich
- 100 ml śmietanki 30%
- 0,5 l mleka
- 1 budyń kokosowy
- kilka ciasteczek Oreo albo Neo
- wiórki kokosowe do posypania
Pamiętaj: deser najlepiej prezentuje się w szklanych pojemnikach
Ciastka pokrusz (z nadzieniem); pojedyncze można zostawić do ozdoby. Połowę borówek zmiksuj ze śmietanką. Budyń przygotuj z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Deser układaj warstwami: pokruszone ciastka, część budyniu, zmiksowane borówki, reszta budyniu, całe borówki posypane wiórkami i ozdobione ciastkiem.
Zobacz też: Co zamiast słodyczy? 4 przepisy na zdrowe ciastka dla dzieci