7 najważniejszych witamin dla twojego dziecka

7 najważniejszych witamin dla twojego dziecka
Drukuj Skomentuj

Witaminy  i minerały są niezbędnym składnikiem odpowiedniego rozwoju twojego dziecka. Najważniejsze witaminy dla dzieci to witaminy A, C, D, K, PP, żelazo i witaminy z grupy B.

Zadbaj o odpowiedni dobór witamin

 

W okresie jesienno-zimowym warto pamiętać o uzupełnieniu niedoboru witamin w organizamch naszych dzieci. Odpowiednio zbilansowana dieta, pozwoli zminimalizować naszemu dziecku ryzyko jesiennego zachorowania.

Jakie witaminy i składniki mineralne w pierwszej kolejności powinniśmy dostarczać naszemu dziecku?


Witamina A

 

Witamina A – bierze udział w prawidłowym przebiegu procesów wzrostowych oraz jest niezbędna w procesie widzenia, dlatego jest szczególnie ważna w przypadku dzieci. Witamina A jest potrzebna młodemu organizmowi do prawidłowego stanu kości i zębów, odpowiedniego wyglądu skóry i wzmocnienia odporności (wzmacnia barierę ochronną organizmu); źródła witaminy A to: masło, jaja, tran, produkty mleczne;

 

Sprawdź również: Zdrowie naszych dzieci i ich bezpieczeństwo


Witamina B

 

Witaminy z grupy B– wpływają na funkcjonowanie niemal całego organizmu, w tym na: prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpornościowego i oddechowego, wzrost i rozwój kostny, jak również poprawiają sprawność intelektualną.  Witaminy te oprawiają apetyt i wzmacniają odporność dziecka – szczególnie ważna jest w tym przypadku witamina B6 (pirydoksyna), która zapobiega występowaniu niedokrwistości; witaminy z grupy B występują w mleku, wątróbce, jajach i warzywach, produktach pełnoziarnistych.

 
Witamina C

 

Witamina C – przyjmowanie witaminy C profilaktycznie w okresie jesiennym zmniejsza ryzyko przeziębienia oraz czas trwania infekcji. Ponadto, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, dlatego zapobiega tworzeniu się siniaków. Jesttakże niezwykle ważna w przypadku dziąseł, kości oraz prawidłowego stanu naczyń krwionośnych; odgrywa ważną rolę w walce z drobnoustrojami; występuje w natce pietruszki, czerwonej papryce, owocach cytrusowych;

 

 

Witamina D

 

Witamina D  – odpowiedzialna jest za zdrowe kości i zęby (zwłaszcza w okresie wzrastania) oraz sprawne mięśnie. Wchłaniana jest ona przez skórę z promieni słonecznych.  Niedobór tej witaminy może powodować krzywicę, czyli tzw. zapalenie kręgosłupa; wytwarza się pod wpływem światła słonecznego; źródłem tej witaminy są: tłuste ryby, jaja, sery.


Witamina K

 

Witamina K – odpowiedzialna za krzepnięcie krwi. Wytwarzana jest przez bakterie, które zasiedlają jelita. Suplementuje się ją profilaktycznie u noworodków, ponieważ nie mają one jeszcze w pełni wykształconej mikroflory jelitowej.  Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego; zapobiega skazie krwotocznej u noworodków; występuje w serach, soi, rzepaku, warzywach o zielonych liściach


Witamina PP

 

dzięki tej witaminie prawidłowo funkcjonują układy nerwowy i pokarmowy; występuje w mleku, mięsie, drożdżach. Witamina PP występuje przede wszystkim w drożdżach, otrębach pszennych oraz orzeszkach ziemnych. Jest obecna w dużych ilościach w rybach, a zwłaszcza wędzonej makreli oraz w łososiu. 

 

Żelazo

 

Żelazo – jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen. Żelazo odpowiada za prawid­­­łowy wzrost i rozwój, dlatego dzieci mają na nie zwiększone zapotrzebowanie. Ma zdolność regeneracji tkanek oraz wspomaga naturalną odporność organizmu. Jego niedobór może prowadzić do anemii. Najwięcej żelaza można znaleźć w mięsie.

 

Sprawdź także: Bezpieczeństwo i zdrowie przedszkolaka

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!