7 propozycji na śniadanie dla przedszkolaka

7 propozycji na śniadanie dla przedszkolaka
Drukuj Skomentuj

Śniadanie dostarcza skladników decydujących o wydolności psychofizycznej w pierwszej części dnia, czyli przed obiadem. Ponadto badania dowodzą, że regularne jedzenie śniadań utrzymuje BMI (wskaźnik masy ciała) na stabilnym poziomie, w ten sposób zmniejszając ryzyko nadwagi w przyszłości. Co więc podawać przedszkolakowi na śniadanie, żeby dobrze rozpoczął dzień? Oto kilka propozycji na pyszny i pożywny posiłek dla dziecka!

Zaczniemy od najprostszych i najbardziej oczywistych opcji:

 

1. Jajka (jajecznica, gotowane na twardo albo sadzone)

 

Śniadanie szybkie do zrobienia, pyszne, a przez to bardzo popularne. Przed gotowaniem lub smażeniem warto umyć jajka w ciepłej wodzie gąbką; przed przygotowaniem jajecznicy lepiej sparzyć je wrzątkiem.

 

Można je smażyć na np. maśle, oleju kokosowym albo roślinnym. Bardzo dobrą opcja jest też przygotowanie jajecznicy na parze. W zależności od tego, jakie dodatki akceptuje maluch, można ją podać z np. pomidorem, ogórkiem, rzodkiewkami. Polecamy też posypaną pietruszką lub szczypiorkiem.

 

Przy gotowaniu na twarto warto pamiętać o zasadzie gotowania od 9 do 10 minut - po dłuższym gotowaniu jajko traci wiele składników odżywczych.

 

Dlaczego jajko? Ten element śniadania zawiera duże ilości wartościowego białka, antyoksydantów, luteinę, Zeaksantynę, witaminy E, D i A. Przekonanie, że powinno się podawać tylko jedno jajko tygodniowo, można włożyć między bajki - jeśli maluch lubi tę opcję na śniadanie, może jeść ich więcej.

 

2. Kanapki

 

Banalna propozycja? Niekonieczni - zależy, z czym je podasz.

 

Najpierw krótko o chlebie: przyjmuje się, że najzdrowszy jest ten z mąką nieoczyszczoną z pełnego przemiału, żytnią lub razową (bogaty w witaminy E, witamin z grupy B, minerały: cynk, fosfor, potas, żelazo, magnez i miedź oraz błonnik pokarmowy). Ponieważ jednak jest on ciężkostrawny, młodszym dzieciom (ok. 2 roku życia) lepiej podawać go w umiarkowanych ilościach. Niemowlęciom zaleca się jasne pieczywo, które z czasem można zastąpić grahamką.

 

Co więc można do niego dodać? Większośc dzieci chętnie je wędlinę, ser, do tego pomidor albo ogórek. Warto też popróbować z innymi składnikami: plasterkami pieczonego schabu, bialym twarogiem zmieszanym ze szczypiorkiem, wędzonym łososiem, itd.

 

Można też zaproponować dziecku wcześniej przygotowane pasty:

  • marchewkową (Ugotować marchew i kaszę jaglaną. Wybrać po szklance i je zmiksować. Doprawić pieprzem, majerankiem, solą, kilkoma kroplami cytrymy);
  • z cieciorki (Ugotować cieciorkę, na patelni uprażyć sezam. Połączyć z dwoma łyżkami masła i połową szklanki wody. Wszystko razem zmiksować, doprawić pieprzem, majeranikiem/solą).

Przepisy na pasty autorstwa: MatkaTylkoJedna

 

Dla urozmaicenia chleb można też podać w formie tosta albo smażony w jajku.

 

Sprawdź też: 4 sposoby zachęcenia dziecka do jedzenia warzyw

 

3. Kluski lane na mleku

 

Potrzebne są tylko cztery składniki - i śniadanie gotowe! Ciasto na kluski przygotowuj z mąki, odrobiny soli i i jajek, następnie wlej cienkim strumieniem na mleko i zagotuj.

 

4. Placki

 

 Śniadanie na słodko, podawane z różnymi składnikami.

 

Do zrobienia ciasta potrzebujesz: mąki, mleka, jajek, proszku do pieczenia lub sody, opcjonalnie: cukier i cukier waniliowy. Dla smakoszy można też dodać wiórki kokosowe. Smażymy na oleju lub na maśle.

 

Do środka możesz dodać różne owoce, w zależności od tego, co lubi Twój maluch: jabłka, banany, gruszki. Jabłka smażymy troszkę dłużej na małym ogniu, banan i gruszka stają się miękkie po krótszym czasie. Możesz też nie dodawać nic do środka, a np. posmarować je dżemem, miodem, jogurtem lub syropem klonowym.

 

Z tych samych składników możesz też przygotować naleśniki (ciasto musi być trochę rzadsze) albo gofry (ciasto trochę gęstsze).

 

5. Ryż

 

To opcja, którą albo trzeba przygotować wcześniej, albo... wykorzystać to, co zostało z obiadu.

 

Ryż można podać na mleku z dodatkiem owoców lub zastąpić mleko jogurtem. Najlepiej wybierać owoce sezonowe, ale w okresie jesienno-zimowym dobrą opcją są też przetwory albo owoce mrożone. Warto pamiętać, że warzywa i owoce mrożone zachowują witaminy i minerały oraz błonnik. Blanszowanie przez zamrożeniem co prawda powoduje stratę zawartości witaminy C, ale z kolei sam proces zamrażania hamuje działanie askorbinazy, czyli enzymu niszczącego zawartość tej samej witamiy w warzywach i owocach.

 

Uwielbianą przez dzieci opcją na podanie ryżu jest też zapieczenie go z jabłkami i cynamonem oraz polanie śmietanką albo jogurtem naturalnym.

 

6. Owsianka albo muesli

 

Opcje dużo zdrowsze od popularnych płatków śniadaniowych, intensywnie reklamowanych w TV. Dlaczego nie powinno się podawać ich dziecku, przeczytasz tu: Zdrowe żywienie malucha: obecność pestycydów w płatkach śniadaniowych

 

Muesli to nic innego, jak wcześniej uprażone płatki owsiane (lub inne), zmieszane ze składnikami, które Twoje dziecko lubi (suszonymi owocami i orzechami).

 

Owsianka świetnie komponuje się z np. bananami, jabłkami, gruszkami, brzoskwiniami; można ją słodzić miodem albo syropem klonowym. Same płatki owsiane (w formie owsianki albo w czasie przygotowania muesli) można mieszać z innymi: jaglanymi, kukurydzianymi, żytnimi, jęczmiennymi, orkiszowymi.

 

Jeśli natomiast Twoje dziecko jest przyzwyczajone do słodkich płatów śniadaniowych - spróbuj podać mu prażoną grykę, a mleko słodzić miodem. Efekt będzie bardzo podobny do śniadania z płatków Kangus!

 

 

Dlaczego powinno się jeść śniadanie? Przecyztaj: Jedz śniadanie na zdrowie!

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Tagi