Żłobek Zielone Słonie

Żłobek Zielone Słonie
Telefon:
667635088
Strona WWW:
www.przedszkolezieloneslonie.pl

Lokalizacja:

Adres: Żeromskiego 10a, Blizne Jasińskiego

Żłobek Zielone Słonie

Opieka nad dziećmi do lat 3  prowadzona jest w naszej placówce na podstawie ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 i jest sprawowana przez opiekunów dziennych spełniających wszystkie wymogi ustawy.

Zapisanie dziecka do placówki daje szansę na zdrowy i zrównoważony rozwój Państwa pociechy już od najmłodszych lat. Opiekunka grupy zapewnia  najlepsze warunki rozwoju dla Maluchów, dba o organizację ich czasu wolnego, prowadzi zajęcia plastyczne i muzyczne. Codziennie dzieci wychodzą na świeże powietrze i milo spędzają czas na przystosowanym do ich możliwości placu zabaw. Jednocześnie dzieci przyzwyczajają się do funkcjonowania w grupie,dzięki czemu w wieku lat 2,5-3 idealnie i bez problemu adaptują się w grupie przygotowawczej do przedszkola.

Głównym naszym założeniem jest  zapewnienie dzieciom zrównoważonego rozwoju psychicznego, emocjonalnego  i fizycznego. Chcielibyśmy aby dzieci od najmłodszych lat uczyły się zasad zdrowego żywienia dlatego też serwujemy jedynie zdrowe i naturalne posiłki przygotowywane we własnej kuchni.
 
Dlaczego warto nam zaufać?
 
domowa atmosfera  daje nam możliwość indywidualnego kontaktu z każdym dzieckiem, opartego na wzajemnej sympatii i szacunku.
dzięki doskonałym warunkom lokalowym- duży, przestronnym dom dostosowany i urządzony odpowiednio do potrzeb dziecka. Zapewnia poczucie bezpieczeństwa, estetyki i jednocześnie zachęca do działania.

„Zielone Słonie” to miejsce bezpiecznej, radosnej i twórczej  zabawy gdzie każde dziecko ma możliwość rozwoju we własnym,indywidualnym tempie. W otoczeniu kolorowych, mądrych i bezpiecznych zabawek, pod opieką serdecznych, wykwalifikowanych opiekunów razem z rówieśnikami doświadczają, eksperymentują i usamodzielniają się.

 

Zasady Naszej Kuchni:

 
- Nasze dania opierają się na żywności nieprzetworzonej, nierafinowanej, pełnoziarnistej.

- Nie używamy polepszaczy, veget, ziarenek smaku i innych produktów zawierających glutaminian sodu, benzoesan sodu, konserwanty.

- Nie używamy żywności ze sztucznymi dodatkami, parówek, mielonek, pasztetów, nutelli, fermowych jaj, dosładzanych deserów, batoników, cukierków i innych sklepowych słodyczy.

- Nie używamy białego cukru; zastępujemy go miodem i cukrem trzcinowym.

- Zupy i inne potrawy gotujemy na przygotowanych przez naszą kuchnię wywarach warzywnych i bulionach. Dodajemy do nich dużą ilość zieleniny i ziół, ale unikamy gotowych mieszanek ziołowych. Smaku i zapachu naszym zupom dodają majeranek, kminek, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk, natka, koperek oraz oliwa z oliwek

- Nie używamy białej mąki pszennej tylko żytnią, razową, gryczaną orkiszową i kukurydzianą.

- Zastępujemy  ryż biały brązowym, pełnoziarnistym;  Produkty roślinne są podstawą naszej kuchni. Korzystamy głównie z warzyw i owoców sezonowych, uprawianych lokalnie.

- Ograniczmy do minimum ilość używanej soli; korzystamy z soli morskiej, himalajskiej lub kamiennej

- Obiady mięsne podajemy 2-3 razy w tygodniu. Staramy się, żeby raz w tygodniu w menu pojawiła się ryba.

- Jeden lub dwa razy w tygodniu serwujemy obiad wegetariański, oparty na pełnoziarnistych makaronach, roślinach strączkowych, kaszach, daniach warzywnych. Korzystamy nie tylko z nabiału pochodzącego od krów, ale także koziego i owczego; czasem zastepujemy go produktami sojowymi. Nie używamy mikrofalówek.

- Dostosowujemy jadłospis do pór roku

 

Serdecznie zapraszamy