Celiakia i dieta bezglutenowa - co trzeba wiedzieć?
Celiaklia to przypadłość, z którą boryka się około 1 procent Polaków. Ta nietolerancja pokarmowa ma podłoże genetyczne i wywoływana jest przez gluten – bardzo znany alergen. Jak radzić sobie z celiakią i na co należy zwrócić uwagę przy diecie bezglutenowej u dzieci? Odpowiadamy.
Celiaklia atypowa jest najczęściej spotykana. Niestety, jest oporna na leczenie, a jedynym skutkiem radzenia sobie z nią jest zmiana diety na dietę bezglutenową.
Czym jest gluten?
Gluten jest substancją białkową, którą zawiera pszenica, żyto oraz jęczmień, pszenżyto, orkisz i durum oraz owies.
Sprawdź również: Zdrowe słodycze dla dzieci - czym kierować się przy wyborze?
Żywność bezglutenowa – jak ją rozpoznać?
Osoby, które mają uczulenie na gluten powinny spożywać wyłącznie produkty bezglutenowe, które oznaczone są w sklepach znakiem Przekreślonego Kłosa. Znak ten przyznawany jest producentom, którzy spełnili rygorystyczne wymogi postawione przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Produkty glutenowe – naturalne i przetworzone
Produktami naturalnie bezglutenowymi są: gryka, ziemniaki, świeże mleko, wysokogatunkowe sery, warzywa i owoce. Z kolei produkty bezglutenowe przetworzone to takie, w których zawartość glutenu w produkcie bezglutenowym jest niższa niż 20 mg na 1 kg produktu, a taka żywność powinna być opatrzona oświadczeniem „produkt bezglutenowy” lub posiadać znak Przekreślonego Kłosa.
Czytaj także: Zabawki dla dzieci - na jakie funkcje zwrócić uwagę?
Posiłki bezglutenowe – jakich zasad trzeba przestrzegać?
Osoby, które gotują posiłki bezglutenowe powinny stosować się do następujących zasad:
- używać gotowych mieszanek mąk bezglutenowych do pieczenia i przygotowywania dań mącznych bez glutenu
- pilnować higieny rąk i narzędzi, by nie zmieszać ze sobą produktów glutenowych i bezglutenowych
- przechowywać oddzielnie produkty bezglutenowe
- gotować ze składników i produktów o jak najkrótszym składzie i wybierać te naturalne, jak najmniej przetworzone.