Co obniża odporność dziecka?

Co obniża odporność dziecka?
Drukuj Skomentuj

Każdemu rodzicowi zależy na tym, by jego dziecko miało dużą odporność. W czasie pandemii koronawirusa jest to szczególnie ważne. Badania wykazały, że żywność, która nie szkodzi dorosłym, może źle wpływać na nasze pociechy. Sprawdź, które produkty obniżają dziecięcą odporność.

Właściwa dieta ma decydują wpływ na rozwój i odporność dziecka. Warto zatem kształtować dziecięce nawyki już od najmłodszych lat.

 

Jogurty dla dzieci


Jogurt naturalny z reguły bardzo dobrze wpływa na dziecko. Niestety, większość jogurtów produkowanych z myślą o dzieciach, mogą im tylko zaszkodzić. Sztuczne kolory i cukier, które zawarte są w dedykowanym dzieciom jogurtach,  wpływają na obniżenie ich odporności, powodują zatwardzenia i  przyczyniają się do nadpobudliwości.

 

Płatki ryżowe i batony


Agencja Żywności i Leków (FDA) twierdzi, że niemowlęta mogą być narażone na wysoki poziom nieorganicznego arsenu (trującej substancji), która jest składnikiem produktów na bazie ryżu, takie jak płatki ryżowe dla dzieci. Co więcej, spożycie ryżu w grupie niemowląt jest 3 razy wyższe niż u dorosłych, co może negatywnie wpływać na ich zdolność uczenia się i ogólny rozwój.

 

Jedzenie z puszek


Bisfenol-A jest toksycznym pierwiastkiem, który jest składnikiem wielu opakowań z tworzyw sztucznych. Niezaprzeczalnie największe ilości tego pierwiastka wykrywane są w puszkach. Trujące związki przedostają się do żywności. Ten niebezpieczny pierwiastek może wpływać negatywnie na rozwój dziecka, jego układ rozrodczy, a także mózg. Mówi się, że żywność z puszek wpływa rakotwórczo.

 

Bez cukru


Produkty zawierające aspartam zamiast cukru białego są o wiele bardziej niebezpieczne dla zdrowia. Badania wykazały możliwość ograniczania przez te związki wytwarzania ważnego enzymu zapobiegającego otyłości i cukrzycy.

 

 

Autor: Izabela Nestioruk

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!