Co zamiast słodyczy? 4 przepisy na zdrowe ciastka dla dzieci

Co zamiast słodyczy? 4 przepisy na zdrowe ciastka dla dzieci
Drukuj Skomentuj

Wiele z produktów, które kupujemy na co dzień, zawiera cukier. Łatwo więc o jego nadmiar w diecie dziecka. Co więc dawać dzieciom zamiast słodyczy kupowanych w sklepie? Przedstawiamy 4 przepisy na pyszne i zdrowe ciastka dla dzieci.

Pamiętaj, że nawet zdrowe słodycze w nadmiernej ilości mogą zaszkodzić dziecku. Dania słodzone miodem, syropami ryżowych czy z agawy, w dużej ilości też nie są zdrowe. O skutkach nadmiernej ilości cukru oraz nauce odpowiedniego jedzenia słodyczy przeczytasz tu: Nadmiar cukru w diecie przedszkolaka. Jak ograniczyć słodycze u dziecka?

 

Tarta jaglana


Składniki na krem:

 

  • pół szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej)
  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

 

Składniki na spód:

 

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 6-7 łyżek mąki (zamiast pszennej użyj kukurydzianej albo owsianej)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo: owoce (dowolne)


Przygotowanie:

Spód: Zblenduj ugotowaną kaszę na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki. Wyrób ciasto. Wyklej spód foremki (wyklej również brzegi). Piecz ok. 40 min w temp. 180 st. C. Po upieczeniu odłóż do ostudzenia.

 

Krem: Zagotuj mleko. W trakcie gotowania dodaj kaszę, masło, miód i wiórki. Gotuj, mieszając, aż kasza wchłonie całe mleko.

 

Na wierzch dodaj owoce. Przed podaniem odstaw do lodówki na min. godzinę.

 

Ciasteczka bananowo-kokosowe


Składniki:

 

  • 3 dojrzałe banany
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki owsianej lub orkiszowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła

 

Przygotowanie:

 

Banany i masło zblenduj. Dodaj jajko, mąki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wyrabiaj ręką na gładką masę (jeśli jest za rzadka, dodaj mąki). Z masy formuj ciasteczka wielkości o średnicy ok. 4 cm, grubości ok. 2 cm. Piecz w 180 st. C 10-15 min z termoobiegiem (pilnuj, żeby się nie przypaliły).

 

Batoniki z suszonymi owocami


Składniki:

  • pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 4-5 daktyli suszonych
  • pół szklanki suszonych owoców (lub mniej, w zależności od gustu)
  • 1 łyżka kakao


Przygotowanie:

 

Daktyle namocz przez ok. 20 min. Zblenduj, dodaj jajko. Wyrabiaj z mąką i kakao. Suszone owoce posiekaj. Dodaj do masy i wymieszaj. Piecz ok. 20-30 min w 175-180 st. C. Pokrój w prostokąty.

 

Brownie z fasoli


Składniki:

 

  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • pół gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

 

2-3 kostki czekolady połam na małe kawałki, resztę rozpuść. Fasolę odsącz. Razem z bananami zblenduj. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, jajka, kakao, olej, proszek do pieczenia, i wymieszaj na gładką masę. Dodaj bakalie i pokruszoną czekoladę. Wyłóż do blaszki. Piecz w 180 st. C przez ok. 40 min.

 

 

Sprawdź też: 7 propozycji na śniadanie dla przedszkolaka

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Tagi