Co zamiast słodyczy? 4 przepisy na zdrowe ciastka dla dzieci
Wiele z produktów, które kupujemy na co dzień, zawiera cukier. Łatwo więc o jego nadmiar w diecie dziecka. Co więc dawać dzieciom zamiast słodyczy kupowanych w sklepie? Przedstawiamy 4 przepisy na pyszne i zdrowe ciastka dla dzieci.
Pamiętaj, że nawet zdrowe słodycze w nadmiernej ilości mogą zaszkodzić dziecku. Dania słodzone miodem, syropami ryżowych czy z agawy, w dużej ilości też nie są zdrowe. O skutkach nadmiernej ilości cukru oraz nauce odpowiedniego jedzenia słodyczy przeczytasz tu: Nadmiar cukru w diecie przedszkolaka. Jak ograniczyć słodycze u dziecka?
Tarta jaglana
Składniki na krem:
- pół szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej)
- 2 szklanki mleka
- 2-3 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Składniki na spód:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 6-7 łyżek mąki (zamiast pszennej użyj kukurydzianej albo owsianej)
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo: owoce (dowolne)
Przygotowanie:
Spód: Zblenduj ugotowaną kaszę na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki. Wyrób ciasto. Wyklej spód foremki (wyklej również brzegi). Piecz ok. 40 min w temp. 180 st. C. Po upieczeniu odłóż do ostudzenia.
Krem: Zagotuj mleko. W trakcie gotowania dodaj kaszę, masło, miód i wiórki. Gotuj, mieszając, aż kasza wchłonie całe mleko.
Na wierzch dodaj owoce. Przed podaniem odstaw do lodówki na min. godzinę.
Ciasteczka bananowo-kokosowe
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- pół szklanki wiórek kokosowych
- 1 jajko
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki owsianej lub orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
Przygotowanie:
Banany i masło zblenduj. Dodaj jajko, mąki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wyrabiaj ręką na gładką masę (jeśli jest za rzadka, dodaj mąki). Z masy formuj ciasteczka wielkości o średnicy ok. 4 cm, grubości ok. 2 cm. Piecz w 180 st. C 10-15 min z termoobiegiem (pilnuj, żeby się nie przypaliły).
Batoniki z suszonymi owocami
Składniki:
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki mąki owsianej
- 1 jajko
- 4-5 daktyli suszonych
- pół szklanki suszonych owoców (lub mniej, w zależności od gustu)
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Daktyle namocz przez ok. 20 min. Zblenduj, dodaj jajko. Wyrabiaj z mąką i kakao. Suszone owoce posiekaj. Dodaj do masy i wymieszaj. Piecz ok. 20-30 min w 175-180 st. C. Pokrój w prostokąty.
Brownie z fasoli
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- pół gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 4-5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie (opcjonalnie)
Przygotowanie:
2-3 kostki czekolady połam na małe kawałki, resztę rozpuść. Fasolę odsącz. Razem z bananami zblenduj. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, jajka, kakao, olej, proszek do pieczenia, i wymieszaj na gładką masę. Dodaj bakalie i pokruszoną czekoladę. Wyłóż do blaszki. Piecz w 180 st. C przez ok. 40 min.
Sprawdź też: 7 propozycji na śniadanie dla przedszkolaka