Desery z dyni dla dzieci

Desery z dyni dla dzieci
Drukuj Skomentuj

W okresie jesiennym dynia króluje w wielu kuchniach. Okazuje się, że można wykorzystać ją zarówno do aromatycznych potraw, jak i przepysznych deserów. Warto wykorzystać ją, gotując dla dzieci. Jest warzywem niezwykle bogatym w minerały, a do tego mało kalorycznym. Zapoznaj się z naszym zestawieniem najciekawszych deserów z dyni dla dzieci i zainspiruj się!

 

Budyń z dyni dla dzieci

 


Wykonanie jesiennego budyniu z dyni jest naprawdę proste, a efektem tej niezbyt trudnej pracy jest wspaniały deser, który będzie smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym.


Potrzebne składniki:


•    250 ml mleka
•    100 g ugotowanej dyni
•    1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
•    Cukier do osłodzenia budyniu

Do garnka należy wlać 200 ml mleka, dodać ugotowaną dynię i dosłodzić do smaku. W małej misce wymieszaj pozostałe mleko z mąką ziemniaczaną i wlej do garnka. Należy gotować kilka minut i mieszać co chwilę. Smacznego!



Sernik dyniowy


Jeśli twoje dziecko to prawdziwy łasuch – koniecznie wypróbuj ten przepis!

Potrzebne składniki:


•    2 opakowania herbatników
•    400 g pieczonej dyni
•    1 kg mielonego twarogu z wiaderka
•    250 g serka mascarpone
•    1 szklanka cukru
•    3 jajka
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    1 torebka cukru wanilinowego
•    1 budyń o smaku waniliowym
•    kilka kropel aromatu pomarańczowego

Wykonanie:


Ostudź upieczoną bez skórki dynię i zmiksuj ją z twarogiem i mascarpone. Dodaj również kilka kropel aromatu pomarańczowego.  Herbatniki wyłóż na dno formy do pieczenia.Do masy dyniowo-serowej dodawaj stopniowo: jajka, budyń, cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i zmiksuj gładko. Wyłóż masę na herbatniki i piecz całość przez godzinę (180 stopni, góra-dół).



Napój warzywny z dyni


Kto powiedział, że pyszny słodki napój nie może być traktowany jako deser? To świetny pomysł dla tych dzieci, które uwielbiają soki oraz owocowo-warzywne tubki z musem.

Składniki:

•    1 szklanka pokrojonych warzyw. Bazą jest dynia, a pozostałe warzywa dobierz wedle uznania. Mogą być to m.in. szpinak, biała kapusta, marchew, jabłko.

Wykonanie:

Warzywa te należy gotować  w 2,5- szklanki wody przez niecałe pół godziny na wolnym ogniu. Smacznego!

 

 

Uwaga! Warto wiedzieć, że pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów.


Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!