Dlaczego warto podawać dziecku żywność ekologiczną?

Dlaczego warto podawać dziecku żywność ekologiczną?
Drukuj Skomentuj

Polacy, w obawie o swoje zdrowie, coraz częściej sięgają po żywność ekologiczną. Jakie korzyści daje podawanie żywności ekologicznej dziecku?

Czym jest żywność ekologiczna?

 

Żywność ekologiczna produkowana jest w gospodarstwach, które wytwarzają ją według ściśle określonych zasad. Podlega ona kontroli na wszystkich etapach: produkcji, przechowywania, przetwarzania i dystrybucji. Produkcja żywności odbywa się tam zgodnie z zasadami dbałości o środowisko, szczególnie wody i gleby, a także utrzymania różnorodności genetycznej roślin i zwierząt. Nie stosuje się syntetycznych pestycydów ani syntetycznych nawozów mineralnych, dozwolone są wyłącznie naturalne nawozy organiczne (komposty, oborniki) i zielone oraz biologiczne środki ochrony roślin. Hodowla zwierząt prowadzona jest bez użycia hormonów, organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) oraz produktów powstałych z ich udziałem.


Czym żywność ekologiczna różni się od zwykłej żywności?

 

Żywność BIO ma o ok. 20–30% więcej polifenoli niż żywność konwencjonalna. Polifenole to bardzo cenne związki występujące w żywności – chronią nas przed rozwojem nowotworów, przed starzeniem się komórek, przed rozwojem miażdżycy i działają antybakteryjnie.

Żywność BIO charakteryzuje się niższym stężeniem kadmu w porównaniu do produktów nieekologicznych. Kadm jest pierwiastkiem chemicznym, który dostarczany w nadmiarze, może spowodować szereg problemów zdrowotnych: nowotwory, zaburzenia pracy układu oddechowego (astma), zaburzenia układu krążenia, uszkodzenia nerek.

 

Sprawdź również: Warto pić wodę, ale nie wodę smakową!

Zastąpienie konwencjonalnych produktów żywnością certyfikowaną w diecie znacząco zmniejszeny ryzyka zachorowania na raka (nowotwór piersi, chłoniak nieziarniczy, białaczka itp.) Owoce i warzywa ekologiczne zawierają mniej pestycydów i rakotwórczych metali ciężkich, a więcej witamin niż żywność konwencjonalna. Natomiast ekologiczne mięso ma mniej tłuszczu i więcej białka niż to pochodzące od zwierząt z ferm przemysłowych. Dodatkowo żywność ekologiczna poprawia jakość mikloflory naszych jelit. Odpowiednia mikroflora to mocniejszy układ odpornościowy, prewencja nowotworów, cukrzycy, otyłości, a także depresji! Warto dbać o stan mikrobioty jelitowej, szczególnie jeśli dziecko często przechodzi antybiotykoterapię, która wyjaławia jelita z cennych bakterii.


Zalety i wady żywności ekologicznej

 

Jakie są zalety takiej żywności?

 Zawierają dużo witamin oraz składników mineralnych. - jest ich na pewno więcej niż w produktach z upraw konwencjonalnych.

 Produkcja żywności jest przyjazna środowisku.

 Zawiera znacznie mniej metali ciężkich, fosforanów, azotanów i pozostałości pestycydów

 Osoby preferujące tą żywność chwalą ja za walory smakowe.

 Łatwiej jest ją przechowywać.

 

Jakie są wady żywności ekologicznej?

 Cena ekologicznych produktów, produkty wytwarzane metodami ekologicznymi są droższe od produktów konwencjonalnych. 

 Dostępność żywności ekologicznej. Taka żywność pojawia się tylko w specjalnych sklepach, stąd też często istnieją problemy z jej nabyciem.

 Wygląd takiej żywności. Ze względu na rezygnacje ze szkodliwych składników przy tworzeniu produktów ekologicznych, żywność taka nie cieszy się już tak dorodnym i kolorowym wyglądem jak produkty konwencjonalne. 


Które EKO produkty kupować?

 

 

  • Mleko pochodzące od krów z pastwisk zawiera nawet o 180 proc. więcej beta-karotenu i nawet o 100 proc. więcej kwasów omega-3, (które wspierają rozwój układu nerwowego u dziecka, odpowiadają za prawidłową pracę mózgu, zapewniają lepszą odporność i chronią przed chorobami układu krążenia) niż to od krów zamkniętych w oborach. Większa wartość odżywcza mleka od krów pasących się na łąkach wnika również z tego, że nie podaje się im genetycznie modyfikowanych hormonów pobudzających produkcję mleka, jak to ma miejsce na niektórych farmach.

 

  • Mięso pochodzące od zwierząt z ferm przemysłowych zawiera mniej składników odżywczych niż to pochodzące od zwierząt hodowanych w lepszych warunkach, a więc mających dostęp do świeżego powietrza i przestrzeń, w której mogą się poruszać. Wpływa na to sposób żywienia. Krowy, świnie i kury z hodowli przemysłowej są karmione zbożem i soją, przez co ich mięso zawiera więcej tłuszczu i mniej pożądanych składników odżywczych niż mięso zwierząt, które mogą paść się na trawie i skubać drzewa czy krzewy.
  • Z badań naukowców wynika, że owoce i warzywa ekologiczne są zdrowsze. Przede wszystkim zawierają prawie o połowę mniej kadmu (rakotwórczego metalu ciężkiego) oraz czterokrotnie mniej pestycydów. Odznaczają się również niższym stężeniem azotu (o 10 proc.), azotanu (o 30 proc.) i azotynu (o 87 proc.) niż te konwencjonalne. Ponadto warzywa i owoce ekologiczne zawierają od 18 do 69 proc. więcej antyoksydantów - w tym najsilniejszego z nich, czyli resweratrolu - niż te z upraw konwencjonalnych.

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!