Dlaczego warto podawać dziecku żywność ekologiczną?
Polacy, w obawie o swoje zdrowie, coraz częściej sięgają po żywność ekologiczną. Jakie korzyści daje podawanie żywności ekologicznej dziecku?
Czym jest żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna produkowana jest w gospodarstwach, które wytwarzają ją według ściśle określonych zasad. Podlega ona kontroli na wszystkich etapach: produkcji, przechowywania, przetwarzania i dystrybucji. Produkcja żywności odbywa się tam zgodnie z zasadami dbałości o środowisko, szczególnie wody i gleby, a także utrzymania różnorodności genetycznej roślin i zwierząt. Nie stosuje się syntetycznych pestycydów ani syntetycznych nawozów mineralnych, dozwolone są wyłącznie naturalne nawozy organiczne (komposty, oborniki) i zielone oraz biologiczne środki ochrony roślin. Hodowla zwierząt prowadzona jest bez użycia hormonów, organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) oraz produktów powstałych z ich udziałem.
Czym żywność ekologiczna różni się od zwykłej żywności?
Żywność BIO ma o ok. 20–30% więcej polifenoli niż żywność konwencjonalna. Polifenole to bardzo cenne związki występujące w żywności – chronią nas przed rozwojem nowotworów, przed starzeniem się komórek, przed rozwojem miażdżycy i działają antybakteryjnie.
Żywność BIO charakteryzuje się niższym stężeniem kadmu w porównaniu do produktów nieekologicznych. Kadm jest pierwiastkiem chemicznym, który dostarczany w nadmiarze, może spowodować szereg problemów zdrowotnych: nowotwory, zaburzenia pracy układu oddechowego (astma), zaburzenia układu krążenia, uszkodzenia nerek.
Sprawdź również: Warto pić wodę, ale nie wodę smakową!
Zastąpienie konwencjonalnych produktów żywnością certyfikowaną w diecie znacząco zmniejszeny ryzyka zachorowania na raka (nowotwór piersi, chłoniak nieziarniczy, białaczka itp.) Owoce i warzywa ekologiczne zawierają mniej pestycydów i rakotwórczych metali ciężkich, a więcej witamin niż żywność konwencjonalna. Natomiast ekologiczne mięso ma mniej tłuszczu i więcej białka niż to pochodzące od zwierząt z ferm przemysłowych. Dodatkowo żywność ekologiczna poprawia jakość mikloflory naszych jelit. Odpowiednia mikroflora to mocniejszy układ odpornościowy, prewencja nowotworów, cukrzycy, otyłości, a także depresji! Warto dbać o stan mikrobioty jelitowej, szczególnie jeśli dziecko często przechodzi antybiotykoterapię, która wyjaławia jelita z cennych bakterii.
Zalety i wady żywności ekologicznej
Jakie są zalety takiej żywności?
• Zawierają dużo witamin oraz składników mineralnych. - jest ich na pewno więcej niż w produktach z upraw konwencjonalnych.
• Produkcja żywności jest przyjazna środowisku.
• Zawiera znacznie mniej metali ciężkich, fosforanów, azotanów i pozostałości pestycydów
• Osoby preferujące tą żywność chwalą ja za walory smakowe.
• Łatwiej jest ją przechowywać.
Jakie są wady żywności ekologicznej?
• Cena ekologicznych produktów, produkty wytwarzane metodami ekologicznymi są droższe od produktów konwencjonalnych.
• Dostępność żywności ekologicznej. Taka żywność pojawia się tylko w specjalnych sklepach, stąd też często istnieją problemy z jej nabyciem.
• Wygląd takiej żywności. Ze względu na rezygnacje ze szkodliwych składników przy tworzeniu produktów ekologicznych, żywność taka nie cieszy się już tak dorodnym i kolorowym wyglądem jak produkty konwencjonalne.
Które EKO produkty kupować?
- Mleko pochodzące od krów z pastwisk zawiera nawet o 180 proc. więcej beta-karotenu i nawet o 100 proc. więcej kwasów omega-3, (które wspierają rozwój układu nerwowego u dziecka, odpowiadają za prawidłową pracę mózgu, zapewniają lepszą odporność i chronią przed chorobami układu krążenia) niż to od krów zamkniętych w oborach. Większa wartość odżywcza mleka od krów pasących się na łąkach wnika również z tego, że nie podaje się im genetycznie modyfikowanych hormonów pobudzających produkcję mleka, jak to ma miejsce na niektórych farmach.
- Mięso pochodzące od zwierząt z ferm przemysłowych zawiera mniej składników odżywczych niż to pochodzące od zwierząt hodowanych w lepszych warunkach, a więc mających dostęp do świeżego powietrza i przestrzeń, w której mogą się poruszać. Wpływa na to sposób żywienia. Krowy, świnie i kury z hodowli przemysłowej są karmione zbożem i soją, przez co ich mięso zawiera więcej tłuszczu i mniej pożądanych składników odżywczych niż mięso zwierząt, które mogą paść się na trawie i skubać drzewa czy krzewy.
- Z badań naukowców wynika, że owoce i warzywa ekologiczne są zdrowsze. Przede wszystkim zawierają prawie o połowę mniej kadmu (rakotwórczego metalu ciężkiego) oraz czterokrotnie mniej pestycydów. Odznaczają się również niższym stężeniem azotu (o 10 proc.), azotanu (o 30 proc.) i azotynu (o 87 proc.) niż te konwencjonalne. Ponadto warzywa i owoce ekologiczne zawierają od 18 do 69 proc. więcej antyoksydantów - w tym najsilniejszego z nich, czyli resweratrolu - niż te z upraw konwencjonalnych.