Jak wprowadzić BLW do żłobka - praktyczne wskazówki dla nauczycieli

Jak wprowadzić BLW do żłobka - praktyczne wskazówki dla nauczycieli
Drukuj Skomentuj

BLW (Bobas Lubi Wybór, z ang.: Baby-led weaning) jest coraz bardziej popularną metodą rozszerzania diety dzieci. Większość blogów internetowych zachwala jej zalety, głównie  opisując stosowanie BLW w domu. Co jednak, kiedy rodzice proszą o wprowadzenie BLW w żłobku lub w klubie malucha? Poniżej znajdziecie praktyczne wskazówki dla nauczycieli odnośnie tego, jak wprowadzić metodę BLW do placówki.

BLW - dla kogo


Zanim wprowadzisz w żłobku metodę BLW, pamiętaj, że nie jest to sposób dla wszystkich dzieci. Podstawowymi zasadami są:

 

  1. Dziecko ma ukończone 6 miesięcy - według wytycznych WHO, młodsze dzieci nie powinny mnieć jeszcze rozszerzanej diety. Warto też pamiętać, że dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego niektóre mogą być gotowe na BLW później niż inne.
  2. Dziecko umie siedzieć samodzielnie (bywa, że w domu BLW stosuje się również wobec dzieci, które stabilnie siedzą na kolanach rodziców. W żłobku jednak może okazać się to problematyczne).
  3. Dziecko jest w stanie samodzielnie podnieść jedzenie z talerza, a także trafić rączką do buzi.


Moment wprowadzenia BLW tak naprawdę w dużej mierze zależy od pilnego obserwowania gotowości dziecka i zaufania swojej intuicji. Dlatego jeśli nie masz pewności, czy to dobry moment na wprowadzenie tej metody rozszerzania diety, swoje wątpliwości omów z rodzicami maluszka.

 

Może zainteresuje Cię też: Dawanie dziecku wyboru jako podstawa do kształcenia niezależności

 

Praktyczne wskazówki dla nauczycieli

 

Przygotowanie posiłków

 

  • Metoda BLW ściśle łączy się ze stosowaniem zdrowego odżywiania - dlatego zapoznaj się z zasadami zdrowego żywienia dzieci albo zadbaj o dobry catering w swoim żłobku.
  • Nie serwuj dzieciom “papek”. Warzywa i owoce krój w słupki, by dzieci mogły same je chwytać i jeść. Dopilnuj, by posiłki były przygotowywane w takiej ilości, by dzieci mogły brać dokładki.
  • Przygotuj dzieciom plastikowe sztućce i talerzyki. Możesz też kupić talerz z przyssawką, by dzieci nie zsuwały go ze stolika. Zainwestuj również w plastikowe kubki z uchem.
  • Pozwól na to, by rodzice mogli przynosić własne pokarmy - czasem dieta proponowana w żłobku albo klubie malucha nie spełnia oczekiwać opiekunów.
  • Nie podawaj produktów, których dzieci nie pogryzą albo którymi mogą się zadławić (sypka kasza, niektóre surowe warzywa i owoce, orzechy, grzyby, itd.).

 

Zakrztuszenie

 

  • Zawsze upewniaj się, że dzieci siedzą wyprostowane w krzesełkach. Pilnuj, by nie odchylały głowy do tyłu w trakcie jedzenia.
  • Nie pozostawiaj dzieci bez opieki.
  • Nie rozpraszaj dzieci w czasie jedzenia.
  • Nie wkładaj dziecku jedzenia do buzi.
  • Przygotuj się na ewentualne zakrztuszenie albo zadławienie dziecka - zasady postępowania warto znać już wcześniej, a nawet przećwiczyć je na manekinie/lalce! Praktyka pozwoli Ci na szybka i prawidłową reakcję, a także na zachowanie spokoju w razie takiej sytuacji. Jeśli jesteś właścicielem placówki, zorganizuj kurs pierwszej pomocy swoim pracownikom.

 

Bałagan

 

  • Zabezpiecz ubranka dzieci: zadbaj o śliniaki, najlepiej z łatwo zmywalnego materiału. Dobrze, jeśli śliniak ma też rękawy (wyglądem przypomina fartuszek szkolny).
  • Przygotuj krzesełka do karmienia: powinny być z materiału, który nie odbarwi się od pokarmów oraz będzie łatwy do umycia.
  • Stoliki przykryj ceratkami.
  • Podłogę zabezpieczaj starymi gazetami, ceratką lub folią malarską.
  • Pamiętaj, by uczyć dzieci zasad higieny - m.in. mycia rąk przed każdym posiłkiem. Przeczytaj: Jak uczyć dziecko mycia rąk?

 

Dlaczego warto wprowadzić BLW do żłobka?


Metoda ta ma coraz więcej zwolenników - być może niedługo stanie się więc normą. I choć wprowadzenie BLW do placówki początkowo może wydawać się problematyczne, niesie ze sobą również korzyści.

 

Dziecko:

 

  • uczy się samodzielności,
  • samo kontroluje swoje łaknienie oraz rozpoznaje, ile chce zjeść,
  • uczy się jedzenia z innymi, a także korzystania ze sztućców,
  • poznaje różne pokarmy, ich smaki, zapachy, kolory i tekstury (za pomocą różnych zmysłów),
  • posiłki kojarzą mu się pozytywnie;

 

W żłobku:

 

  • wprowadzane są zasady zdrowego żywienia, a także dbania o higienę własną,
  • szanuje się wybory dziecka,
  • przygotowuje się dzieci do samoobsługi, ćwicząc również ich motorykę małą;

 

Może zainteresuje Cię też: 7 przepisów na zdrowe koktajle dla dzieci

Filmy

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Tagi