Jak wzmocnić odporność przedszkolaka jesienią?
Jesienią warto szczególnie zadbać o dietę przedszkolaka. To okres, w którym nie tylko dorośli, ale i dzieci, są bardziej podatne na infekcje i choroby. Można jednak wzmocnić odporność całej rodziny odpowiednią dietą. Co należy wprowadzić do diety jesienią? Podpowiadamy.
Kiszonki
Choć niewiele dzieci lubi kiszone produkty, to warto wprowadzić je sprytnie do ich diety. Fermentowane warzywa wzmacniają układ immunologiczny dzięki obecności naturalnych probiotyków. Są również niskokaloryczne, zawierają dużo wapnia, żelaza oraz witaminy A i C. Stymulują również pracę jelit. Jest więc to prawdziwa bomba witaminowa.
Sprawdź również: Rogale świętomarcińskie - najlepsze przepisy
Kasze
Do diety przedszkolaka warto wprowadzić jesienią m.in. kasze. Szczególnie kaszę gryczaną, jęczmienną i jaglaną, które zawierają wiele witamin oraz sporo składników mineralnych: fosforu, wapnia, potasu, magnezu i żelaza.
Sok z aronii
Sok z aronii to prawdziwy hit! Ta bomba witaminy C ma działanie silnie przeciwutleniające oraz wspomaga odporność. Co więcej, obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi. Ma również pozytywny wpływ na wzrok.
Warzywa
Jesienią warto jeść warzywa korzeniowe - marchewkę, buraki, selera, pasternak oraz pietruszkę. Seler, pietruszka oraz buraki zawierają dużo witaminy C- buraki i seler również witaminy B. Zawierają też składniki mineralne - potas, wapń, żelazo, magnez, cynk. Ale przede wszystkim świetnie wspomagają odporność.
Czytaj także: Jak rozmawiać z dzieckiem o chorobie?
Miód
Miód jest nieodłącznym elementem jesieni. Warto używać go do herbaty lub komponować z białym serem. Ma on działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne.