Jak zrobić baranka wielkanocnego? 3 pomysły

Jak zrobić baranka wielkanocnego? 3 pomysły
Drukuj Skomentuj

Przygotowania do Wielkanocy to nie tylko gotowanie i sprzątanie, ale i wspólne dekorowanie domu. To dzięki wspólnie spędzonym chwilom uwalnia się cała magia świąt.  Oto 3 propozycje ciekawych i prostych sposobów na wykonanie wielkanocnego baranka, wraz ze swoim maluchem. Sprawdź!

1. Baranek z rolki po papierze toaletowym

 

Do wykonania baranka potrzebujemy: 

 

- 1 rolka po papierze toaletowym;

- wata;

- czarna kartka techniczna;

- czarna słomka;

- gotowe plastikowe oczka (opcjonalnie);

 

Rolkę po papierze delikatnie spłaszczyć, a następnie uciąć w połowie na dłuższej krawędzi rolki. W ten sposób utworzyły się dwie mniejsze rolki, które rozprostowujemy, aby nadać im pierwotny kształt owalny (nie spłaszczony). Następnie, na linii dzielącej dwie połówki rolki, tworzymy dwa nacięcia, oddalone od siebie o 1 cm. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy. Ważne jest, aby nacięcia zostały wykonane naprzeciwko siebie gdyż ustalają one położenie nóg owieczki.

Słomkę tniemy na 4 równe części, a następie wkładamy je w wycięte fragmenty rolek, tworząc nogi.

Rolkę smarujemy klejem, a następnie przyklejamy watę na całej długości.

 

Jeśli obawiasz się, że twoje dziecko może spożyć klej, możesz przygotować jego bezpieczny zamiennik w domu. Poznaj przepis.

 

Na czarnej kartce odrysowujemy głowę owcy, a następnie wycinamy. Na czubku głowy kładziey odrobinę kleju, a następnie przyklejamy kulkę waty. Owcy można przykleić również gotowe oczy, choć można je również narysować. 

Gotową głowę przyklejamy do tułowia baranka.

 

2. Baranek – harmonijka

 

Do przygotowania baranka potrzebujemy:

 

-2 kartki białego papieru

- szarą kartkę

- czarną kartkę

 

1 białą kartkę należy pociąć wzdłuż dłuższej krawędzi, dbając aby wycinane paski były szerokie na 5 cm. Z szarej kartki wycinamy kształt głowy baranka, a następnie rysujemy na niej oczy i usta. Do czubka głowy doklejamy wcześniej wycięty obłoczek. Z czarnej kartki wycinamy po 4 nóżki. 

Białą kartkę zginamy na kształt harmonijki. Szerokość jednego płatka harmonijki około 3-4 cm. Do pierwszego płatka harmonijki doklejamy klejem głowę baranka. Podobnie działamy z łapkami, przyklejając je od wewnątrz (tak, aby z przodu nie było widać dłuższej, przyklejonej na klej części łapek). Tylnie przyklejamy na ostatniej części harmonijki.

 

3. Baranek z masy solnej

 

Do przygotowania baranka potrzebujemy: 

 

- szklanka mąki

- szklanka soli

- szklanka wody

- wałek do ciasta

- folia aluminiowa

- wyciskarka do czosnku

- papier do pieczenia

 

Suche składniki dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy wodę. Ciasto należy wyrobić, aż powstanie gładka masa. Z kawałków folii aluminiowej wykonujemy stelaż, wokół którego będziemy formować korpus baranka wielkanocnego.

Ciasto na baranka wielkanocnego należy podzielić na dwie części. Większą część rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Z pozostałej lepimy mniejsze elementy baranka. Rozwałkowane ciasto formujemy wokół przygotowanego stelaża, nadając figurce kształt siedzącego baranka. Do uformowanej głowy baranka dolepiamy uszy, zwilżając powierzchnię styku mokrym pędzelkiem.

Za pomocą wykałaczki bądź ołówka zaznaczamy w masie oczy i nos baranka. Ciasto wyciskamy przez wyciskarkę do czosnku, w ten sposób powstanie efekt owczego runa. Cienkie paski ciasta o centymetrowej długości odcinamy i przylepiamy do grzbietu figurki baranka.

Figurkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 75 stopni. Następnie zostawiamy uchylone drzwiczki przez pierwsze półtorej godziny, aby figurka wyschła. Po odparowaniu masy, stopniowo zwiększamy temperaturę do 200 stopni i czekamy, aż baranek się zarumieni. 

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!