Jesienny bal owoców i warzyw

Jesteś nauczycielem wychowania przedszkolnego? Przygotowałeś scenariusz zajęć i chcesz podzielić się nim z innymi? Dajemy Ci taką możliwość!
Prezentowane poniżej materiały to Wasze scenariusze zajęć dla dzieci w przedszkolu!
Jesienny bal owoców i warzyw
Oceń
{

We wrześniu i w październiku w każdej grupie wiekowej przedszkolaków realizowana jest tematyka dotycząca owoców i warzyw. Nauczycielki organizują wycieczki do środowisk przyrodniczych takich jak sad, ogród warzywny. W przedszkolnych kącikach przyrody pojawiają się dorodne owoce i warzywa. Dzieci oglądają je, nazywają, segregują, porównują, wąchają i próbują. Wśród różnych metod i form pracy jakie wykorzystują nauczycielki do realizacji tego zagadnienia chciałam zwrócić szczególną uwagę na metody aktywizujące, podczas których aktywne są dzieci. Nauczyciel pełni funkcję organizatora samodzielnej pracy dziecka nad zaproponowanymi zadaniami.

We wrześniu i w październiku w każdej grupie wiekowej przedszkolaków realizowana jest tematyka dotycząca owoców i warzyw. Nauczycielki organizują wycieczki do środowisk przyrodniczych takich jak sad, ogród warzywny. W przedszkolnych kącikach przyrody pojawiają się dorodne owoce i warzywa. Dzieci oglądają je, nazywają, segregują, porównują, wąchają i próbują. Wśród różnych metod i form pracy jakie wykorzystują nauczycielki do realizacji tego zagadnienia chciałam zwrócić szczególną uwagę na metody aktywizujące, podczas których aktywne są dzieci. Nauczyciel pełni funkcję organizatora samodzielnej pracy dziecka nad zaproponowanymi zadaniami.


Swoją jesienną zabawę opartą na metodach aktywizujących, a jednocześnie ukazującą formę pracy otwartej zaproponowałam całej społeczności przedszkolnej. Zabawa miała charakter konkursu na najpyszniejsze danie owocowo- warzywne. W tym celu kilka dni przed przystąpieniem do niej każda grupa w tajemnicy przed innymi naradzała się jakie wykona danie. W naradach brali udział również chętni rodzice. W ustalonym dniu dzieci przyniosły z domu potrzebne produkty, zgromadziły deski do krojenia, noże /niezbyt ostre/, miski, fartuszki, wykałaczki,  a dziewczynki również opaski lub chusteczki na głowę. Konkurs na najpyszniejsze danie –„ Kolorowo i bardzo zdrowo” rozpoczął się rano. W ranku dzieci myły zgromadzone owoce i warzywa, obierały je, pestkowały itp. Po śniadaniu około godziny 930 w każdej grupie przystąpiono do wykonywania ustalonej potrawy. Oczywiście jesienne dania dostosowane były do możliwości technicznych dzieci. W trakcie ich wykonywania przedszkolaki dowiedziały się jakie składniki odżywcze znajdują się w poszczególnych produktach oraz jaki mają one wpływ na nasze zdrowie. Kiedy dzieciaki zajęte były przygotowywaniem dań owocowo – warzywnych,  po wszystkich grupach krążyła komisja w składzie:/ pani dyrektor, panie kucharki, intendentka, pani logopeda, katechetka/ i obserwowała pracę dzieci zwracając uwagę na czystość, organizację pracy oraz sposób wykonywania zadania.

Po wykonaniu dań i czynnościach porządkowych wszystkie grupy o godzinie 1030 zebrały się w jednej z sal. Tam gospodarze /dzieci z zerówki/ powitali gości inscenizacją pt. „Jesienny bal owoców i warzyw”. Później nastąpiła prezentacja przepięknie wyglądających potraw. Każda grupa rozpoczynała ją od piosenki lub wierszyka tematycznie związanego z potrawą. Był sok marchwiowo - jabłkowy, sałatki owocowe, sałatka jarzynowa, szaszłyki owocowe, sałatka niedźwiadka, faszerowane pomidory i papryki przystrojone kolorowymi parasolkami. Komisja orzekała, czy dania były fachowo  przygotowywane. Końcowej oceny dokonały wszystkie dzieci degustując dania. W degustacji bardzo pomocni byli rodzice. To oni częstowali chętne dzieci nakładając dania do kubeczków jednorazowych. Przedszkolaki chodziły ze swoimi paniami po wszystkich grupach i kosztowały pysznych dań owocowo- warzywnych. Na zakończenie zabawy dzieci z pełnymi brzuszkami zebrały się na podsumowanie konkursu. Były podziękowania, wspólna zabawa, no i oczywiście niespodzianka – soczek w kartoniku. W holu przedszkola umieszczone zostały plakaty z przepisami dań. Cieszyły się one dużym zainteresowaniem zarówno ze strony rodziców jak i dzieci.

Konkurs „Kolorowo i bardzo zdrowo” był wspaniałą zabawą dla przedszkolaków pozwalającą na miłe i zdrowe spędzenie dnia, dając jednocześnie możliwość poznania nowych, zdrowych potraw oraz integracji społeczności przedszkolnej.

A oto scenariusz  opisanej powyżej jesiennej zabawy.

Przebieg:
1. Czynności przygotowawcze – 800 - 830
2. Przystąpienie do konkursu, czyli przygotowywanie potrawy – 930 - 1000
3. Czynności porządkowe - 1000 – 1025
4. Spotkanie  wszystkich grup - 1030
5. Powitanie gości inscenizacją opartą na utworze Aldony Peregończuk – „Szkolne teatrzyki na cztery pory roku” – praca zbiorowa pod redakcją Iwony Fechner –Sędzickiej.

Jesienny bal owoców i warzyw

Dziecko - Ach witamy Was serdecznie
spotkaliśmy się nareszcie
będzie miło i wesoło.
A czy wiecie moi mili
kto wraz z wami tu przychodzi?
Taka piękna roześmiana
z koszem darów pięknie ubrana.

Twoje uwagi i pomysły

Tagi