Koronawirus a dziecko. Czy mięso jest bezpieczne?

Koronawirus a dziecko. Czy mięso jest bezpieczne?
Drukuj Skomentuj

W związku z szybkim rozwojem koronawirusa SARS-CoV-2, coraz więcej osób zastanawia się czy produkty sprowadzane z zagranicy mogą przenosić na sobie koronawirusa. Także rodzice, którzy sprawują całodobową opiekę nad dziećmi, zastanawiają się czy i jakie mięso jest bezpieczne dla ich dzieci?

Istnieje podejrzenie, jakoby to nie nietoperz a pangolin był przyczyną zarażenia koronawirusem ludzi. Jak twierdzą badacze, jednym z najbardziej prawdopodobnych scenariuszy mogło być zjedzenie mięsa zarażonego pangolina przez człowieka. Istnieje również teza, że jeden z chorych łuskowców mógł zostać zabity w niedalekiej odległości od nietoperza, zarażając go chorymi płynami ustrojowymi.

Mięso niebezpieczne dla dziecka?


Po ujawnieniu tej informacji wiele rodziców zaczęło się zastanawiać, czy podawanie mięsa dziecku jest bezpiecznie?

Według ekspertów, przy obecnej sytuacji epidemiologicznej w Polsce i na świecie, nie należy podawać surowych potraw nikomu. Koronawirus przenoszony jest drogą kropelkową, dlatego istotne jest utrzymanie odpowiednich środków ostrożności. Kupując wędliny, warto postawić na produkty niepokrojone, zapakowane próżniowo. Specjaliści radzą, że w celu zachowania szczególnej ostrożności w kontakcie z mięsem, opakowanie produktu można zdezynfekować.


Zasada dwóch desek

 

Przyrządzając dziecku jedzenie z mięsa trzeba pamiętać o zasadzie dwóch desek do krojenia: porcjowanie mięsa należy wykonywać na oddzielnej desce, która będzie będzie przeznaczona tylko do tego. Pieczywo czy warzywa należy kroić na innej desce.

Specjaliści zalecają, aby po skończonej czynności należy dokładnie umyć ręce ciepłą wodą z mydłem.

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!