Międzynarodowy Dzień Pizzy. Przepis na pizzę dla dzieci
Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada w tym roku na piątek 9 lutego. To doskonała okazja do świętowania. Jeśli jednak nie mamy pieniędzy na rodzinną wizytę w pizzerii lub po prostu chcemy przygotować dobrą domową pizzę – warto brać się do pracy.
Dzień pizzy 2024. Pizza dla dzieci – przepis
Przygotowanie domowej pizzy wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka składników i odrobina chęci, a będziemy bardzo szybko cieszyć się domowym obłędnym wypiekiem. Oto obiad, któremu nikt się nie oprze – a już w szczególności w Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Sprawdź także: Zdrowe przekąski i lunchboxy dla przedszkolaków - najlepsze propozycje
Składniki na ciasto:
- 750 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka letniej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki oliwy.
Składniki na sos pomidorowy:
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki keczupu łagodnego,
- 50 ml wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz.
Składniki na pizzę:
- 1 cebula,
- 1 pomidor,
- 1 papryka,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 250 g tartego żółtego sera lub mozzarelli (dowolnie),
- 150 g dowolnej wędliny.
Przepis na domową pizzę. Obłędnie pyszna i aromatyczna
Sposób przygotowania:
- Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz dolewamy letnią wodę. Mieszamy.
- Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 10-15 minuy do wyrośnięcia.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty zaczyn oraz oliwę. Delikatnie mieszamy łyżką, a następnie przechodzimy do wyrabiania ciasta.
- Ciasto na pizzę wyrabiamy 5-10 minut, a następnie wkładamy do czystego naczynia, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Wszystkie składniki kroimy w plasterki lub drobną kostkę.
- Koncentrat, keczup, przyprawy, cukier oraz wodę mieszamy. Powstałym sosem posmarujemy pizzę.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy, a następnie przenosimy na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Placek smarujemy sosem i układamy składniki.
- Pieczemy przez 5-10 minut w 250 stopniach Celsjusza na programie góra-dół. Smacznego!
Autorka: Izabela Nestioruk-Narojek