Mikołaja witamy pysznymi goframi - scenariusz zajęć w grupie 5 i 6 latków
Prezentowane poniżej materiały to Wasze scenariusze zajęć dla dzieci w przedszkolu!

Scenariusz zajęć w grupie 5 i 6-latków – realizujących roczne przygotowanie przedszkolne.
Miesiąc: grudzień
Komentarze (0)
Temat dnia:
- Mikołaja witamy pysznymi goframi.
Cel ogólny:
- Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego.
Cele szczegółowe:
dziecko:
- uważnie słucha czytanego opowiadania przez nauczyciela;
- odpowiada na pytania nauczyciela odnośnie wysłuchanego tekstu;
- uczestniczy w zabawach ruchowych;
- rozumie treść prostych zadań matematycznych;
- wie, z jakich składników można zrobić gofry;
- ozdabia samodzielnie deser;
- rozumie zasady bezpiecznego posługiwania się mikserem oraz blenderem;
- zgodnie współpracuje z rówieśnikami.
Metody:
- podająca, praktycznego działania, rozmowa kierowana, pokaz
Formy:
- Indywidualna, grupowa, zbiorowa
Środki dydaktyczne:
- płyta CD z piosenką „Hej witam Was”, oraz „Wszystko dobrze skończy się” oraz legenda o św. Mikołaju, miseczki, łyżka, mikser, Bender, jabłka, jogurt grecki, mleko, jajka, olej, mąka, gofrownica, fartuszki.
Przebieg zajęć:
1. Zabawa na powitanie: „Hej, witam Was”.
2. Wprowadzenie: Dzieci odszukują w sali elementy, które mogłyby należeć do nieznajomego gościa (czapka, buty, broda, worek). Dzieci odgadują, że znalezione rzeczy należą do św. Mikołaja.
3. Legenda o św. Mikołaju. Dzieci odpowiadają na pytania nauczyciela dotyczące przeczytanego tekstu.
4. Ćwiczenie na pamięć: Ile zabawek zabierze św. Mikołaj do sań? Dzieci siedzą w kręgu i po kolei wymieniają jedną zabawkę i powtarzają to, co wymienili koledzy.
5. Nauka piosenki o św. Mikołaju z pokazywaniem „Wszystko dobrze skończy się”.
6. Ćwiczenie na liczenie. Nauczyciel dzieli dzieci na 5 grup. Każda dostaje po 7 papierowych skarpet św. Mikołaja i 7 patyczków do liczenia. Zadaniem dzieci jest ułożenie skarpet i klocków zgodnie z zadaniem opowiadanym przez nauczyciela.
7. Wykonanie prezentu dla św. Mikołaja – gofry z dodatkiem mąki pełnoziarnistej z musem jabłkowym i jogurtem greckim.
- przygotowanie do pracy – ustalenie zasad pracy przy stolikach, zwrócenie uwagi na higienę rąk, bezpieczeństwo w czasie pracy,
- wspólne miksowanie mikserem i blenderem pod opieką nauczyciela,
- prezentacja przepisu na gofry;
- zwrócenie uwagi na jakość produktów i ich wpływ na zdrowie człowieka.
8. Porządkowanie stolików oraz wspólna konsumpcja gofrów wraz ze św. Mikołajem, który odwiedzi w tym dniu dzieci.
Autor: Katarzyna Gozdur