Najlepsze przepisy na dania wielkanocne dla dzieci

Najlepsze przepisy na dania wielkanocne dla dzieci
Drukuj Skomentuj

Wiele dań wielkanocnych może spróbować już całkiem małe dziecko – oczywiście jeśli nie przyrządzisz ich tłusto i ciężkostrawnie. Sprawdź, jakie dania sprawdzą się dla najmłodszych!

Mleko dla niemowląt

 

Najmłodsze niemowlęta powinny pić mleko. I już! W przypadku tych ponadpółrocznych, którym rozszerzasz już dietę, także nie eksperymentuj nadmiernie. Powinny jeść odpowiednio, zgodnie z zasadami rozszerzania diety w stosunku do wieku maluszka – możesz im pozwolić spróbować odrobinę ciasta drożdżowego, okruszek sernika czy odrobinkę domowego żurku. W diecie takich maluchów i tak jest mnóstwo nowych smaków, a na dania wielkanocne jeszcze będzie czas za rok. Natomiast jeśli chodzi o ponadroczne i kilkuletnie dzieci, to próbowanie wielkanocnych dań powinnno być z rozsądkiem. Jeśli maluch chce spróbować trochę żurku, kawałek baby czy sernika, po prostu daj mu ich spróbować. Podobnie z domowym pasztetem, mazurkiem, jajkiem faszerowanym czy sałatką jarzynową. Jeśli jednak nie będzie chciał jeść, nie nalegaj. Na pewno nie dawaj dzieciom tłustych kiełbas czy pieczonych boczków.

 

 

 


Unikaj tłuszczu

 

Przede wszystkim sprawdź, czy dania, które podajesz dziecku, nie są  bardzo tłuste. Właśnie dlatego dla dzieci nie odpowiednie będą tłuste mięsa: kiełbasy, boczek (nawet pieczony w domu). Możesz za to zaproponować dziecku domowy pieczony schab czy szynkę. Jeśli pasztet, to najlepiej drobiowy i bez dodatku podrobów - znów najbezpieczniejszy będzie pieczony w domu. 

 

Drugą sprawą jest sposób przygotowywania potraw – dla dzieci zalecane jest pieczenie mięs lub ich duszenie. To sposoby, które nie wymagają dodawania nadmiaru tłuszczu. Nie jest za to zalecane smażenie. Zwróć na to uwagę! 

 

 



Sprawdź również: Symbole i tradycje wielkanocne - znaczenie dla dzieci

 

 

 

 



Jajka faszerowane z koperkiem i szczypiorkiem

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • troszkę koperku
  • kilka gałązek szczypiorku
  • pół łyżki majonezu (może być domowy majonez)
  • szczypta pieprzu
  • odrobina musztardy (opcjonalnie)


Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo – gotuj 8 minut od zagotowania wody.
  2. Ostudź w zimnej wodzie.
  3. Nie obierając jajek ze skorupek, ostrym nożem poprzekrawaj je na połówki wzdłuż i delikatnie wyjmij ich zawartość łyżeczką do miseczki. Uważaj, by skorupki nie popękały!
  4. Posiekaj jajka nożem lub pognieć widelcem.
  5. Połącz je z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem (możesz też dodać posiekaną rzeżuchę), majonezem i musztardą.
  6. Delikatnie dopraw pieprzem
  7. Napełnij skorupki farszem jajkowo-koperkowym.
  8. Połóż na półmisku wyłożonym sałatą i udekoruj jajka koperkiem.
  9. Podawaj zaraz po przygotowaniu.


Pasztet drobiowy

 

Składniki:

  • ​6 udek z kurczaka
  • cebula
  • średnia marchew
  • średnia pietruszka
  • mały seler
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • czerstwa bułka
  • 2-3 jajka
  • pieprz
  • sól
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • odrobina tartej bułki
  • ok. 1/2 l wody

 

Wykonanie:

  1. Mięso obierz ze skóry, włóż do garnka razem z obranymi warzywami: marchewką, pietruszką, selerem, cebulą i czosnkiem. 
  2. Zalej wrzącą wodą i dodaj przyprawy: ziele angielskie. liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  3. Ostudź, wyjmij mięso i oddziel je od kości
  4. Wyjmij z garnka ziele angielskie i liście laurowe i wyrzuć je.
  5. Bułkę zamocz w wywarze, w którym gotowało się mięso z warzywami, i odciśnij.
  6. Mięso, ugotowane warzywa i bułkę zmiel w maszynce do mielenia trzy razy. 
  7. Do masy dodaj jajka, gałkę muszkatołową, pieprz, sól do smaku i wyrób na jednolitą masę
  8. Blaszkę lekko natłuść, np. masłem, i wysyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną do foremki.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 1 godzinę
  10. Gdy pasztet się zarumieni, wyjmij go z piekarnika.
  11. Pozostaw w blaszce do wystygnięcia, a potem wyjmij na półmisek


Pyszny domowy majonez

 

Składniki:

  • jajko
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka soku z cytryny (lub octu jabłkowego) 
  • 350 ml oleju roślinnego, np. rzepakowego


Wykonanie:

  1. Skorupkę jajka sparz wrzątkiem, żeby usunąć wszelkie zanieczyszczenia i bakterie.
  2. Jajko włóż do wąskiego naczynia do miksowania lub do miski.
  3. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, musztardę oraz sok z cytryny (lub ocet).
  4. Zacznij miksować i powoli cienkim strumykiem (lub niedużymi porcjami) wlewaj cały olej. 
  5. Ubijaj majonez, aż stanie się gęsty i puszysty.

Uwaga! Im dłużej ubijasz, tym majonez staje się gęstszy

 

 

 

 

Żurek na domowym zakwasie

 

Składniki na zakwas:

  • 350 g mąki żytniej razowej
  • 1 litr wody
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ½ kromki razowego chleba


Przygotowanie zakwasu:

  1. Wodę zagotuj i ostudź, aż będzie letnia.
  2. W kamionkowym garnku wymieszaj mąkę, wodę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzuć chleb i liść laurowy.
  3. Zaczyn odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce.
  4. Gdy się ukwasi, przelej go do butelek i trzymaj w lodówce do dwóch tygodni.

Składniki na żurek:

  • cebula
  • włoszczyzna
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki majeranku
  • zakwas z mąki żytniej
  • 100 g śmietany
  • 3 kawałki białej kiełbasy
  • sól
  • pieprz


Wykonanie żurku:

  1. Ugotuj wywar: do garnka włóż obraną włoszczyznę, białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj do miękkości.
  2. Wywar przecedź, a następnie wlej do niego zakwas.
  3. Dodaj majeranek i zagotuj. 
  4. Zabiel żurek śmietaną – zahartuj ją najpierw małą ilością gorącej zupy, a następnie wlej do garnka.
  5. Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj ją do żurku.
  6. Żurek podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.


Sałatka jarzynowa


Składniki:

  • 5 marchewek
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • ziemniak
  • 3 jajka
  • 4 ogórki kiszone
  • groszek zielony, np. konserwowy (lub mrożony, ugotowany)
  • majonez (najlepiej domowy majonez)
  • sól, pieprz


Wykonanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler ugotuj lub weź te, które były wcześniej gotowane w rosole.
  2. Ugotuj również jajka i ziemniaki. 
  3. Gdy warzywa i jajka wystygną, pokrój je oraz ogórki kiszone w kosteczkę, dopraw do smaku niewielką ilością soli, pieprzu oraz majonezem i starannie wymieszaj.
  4. Sałatkę możesz udekorować na różne sposoby: szczypiorkiem, jajkami przepiórczymi, pomidorkami koktajlowymi. 


Sernik Wiedeński

 

Składniki:

  • 1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego
  • 200 g miękkiego masła
  • 10 jajek
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • rodzynki


Wykonanie:

  1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na  pianę. 
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Ucierając, dodawaj miękkie masło i stopniowo dodawaj ser.
  4. Wsyp proszek budyniowy, dodaj esencję waniliową i  obtoczone w mące rodzynki.
  5. Do masy serowej dodaj pianę i delikatnie wszystko wymieszaj łyżką.
  6. Masę wyłóż do wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. i piecz w tej temperaturze przez 10 minut.
  8. Zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz sernik około 60 minut.
  9. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i nie otwierając drzwiczek, pozostaw tam sernik przez 10 minut.
  10. Uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw tam sernik na kolejne 10 minut.
  11. Wyjmij ciasto i posyp cukrem pudrem lub polukruj.

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!