Najważniejsze witaminy wspierające rozwój dziecka
Dzieci, niezależnie od pory roku, powinny spożywać posiłki bogate w różnorodne witaminy. Warto również zadbać o to, by suplementacja witamin odbywała się w odpowiednich dawkach. Spożywanie witamin wzmacnia odporność, więc spożywanie bogatych w nie posiłków jest ważne przez 365 dni w roku.
Witamina A – sprzyja wzrostowi
Witamina A odpowiada za wzrost i rozwój organizmu, tworzenie kości, produkcję hormonów i dobry wzrok. Zapobiega również wysychaniu skóry, co jest niezwykle istotne w okresie zimowym. Co więcej, witamina A chroni również przed nowotworami i chorobami serca.
Produkty bogate w witaminę A to: ryby morskie, tran, wątróbka, żółtko jaj, masło, szpinak, morele, sałata, dynia, groszek zielony, szczaw, marchew, margaryny, sery żółte.
Czytaj również: Ścieżka sensoryczna dla dziecka - zrób to sam
Witaminy z grupy B – samo zdrowie
Wyróżnia się sześć witamin z grupy B. Różnią się one swoją rolą. Na przykład wspomagają działanie układu nerwowego, dbają o energię, zdrową skórę, prawidłowy wzrost itp.
Źródła witaminy B to między innymi: ziemniaki, szpinak, marchew, wątróbka, płatki owsiane, drożdże, brązowy ryż, botwinka, mleko, soja itd.
Sprawdź także: Ospa wietrzna u dziecka - co robić?
Witamina C – wzmocniona odporność
Witamina C przede wszystkim wzmacnia odporność. Dobrze wpływa na kości, chrząstki, więzadła. Zwiększa odporność organizmu i przyspiesza gojenie.
Źródła witaminy C: kalafior, szczypior, cebula, groszek zielony, ziemniaki, pomidory, rzepa, chrzan, rzodkiewka, brukselka, brokuły, dzika róża, czarne, białe i czerwone porzeczki, agrest, grejpfruty, cytryny, pomarańcze, maliny, truskawki, rabarbar, kapusta.
Czytaj również: Dziecko uzależnione od telefonu - co robić?
Witamina D – mocne kości
Witamina D odpowiada za właściwą mineralizację kości. Naturalna witamina D powstaje w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Jej nadmiar jest szkodliwy, ale naturalną ochronę stanowi kolor skóry. Występująca w niej melanina powstrzymuje promieniowanie UV i zmniejsza produkcję witaminy D.
Źródła witaminy D: tran, węgorz, śledź, szprot, makrela, łosoś, wątróbka, żółtko jajka, masło, margaryna, sery żółte, drożdże, grzyby.
Sprawdź również: Najlepsze łamańce językowe dla dzieci
Witamina E – ochrona przed chorobami
Witamina E, podobnie jak witamina C, ma działanie antyutleniające. Jej wchłanianiu sprzyjają tłuszcze w jedzeniu. Co ciekawe, jest ona odporna na wysoką temperaturę.
Źródła witaminy E: kasze jęczmienna i gryczana, zboża, orzechy, szparagi, masło, kapusta, jarmuż, brukselka, fasola biała, płatki owsiane, oleje słonecznikowy i sojowy, soja, kiełki zbóż, jajka.
Czytaj również: Jak nauczyć dziecko pisania literek i cyferek?
Witamina H – piękna skóra
Witamina H odpowiada za prawidłową budowę i funkcjonowanie skóry, włosów, wspomaga działanie tarczycy. Jest odporna na wysokie temperatury.
Źródła witaminy H: kalafior, groch, szpinak, cebula, sałata, buraki, pszenica, jajka, mleko, mięso z kurczaka, wieprzowina, wołowina, banany, winogrona, pomarańcze, marchewka, kapusta, drożdże.
Sprawdź także: Jakich formalności trzeba dopełnić, zapisując dziecko do przedszkola?
Witamina K – gojenie ran
Witamina K zapobiega krwawieniom, działa przeciwzapalnie, wpływa na mocne kości i gojenie.
Źródła witaminy K: zielona herbata, szpinak, kapusta, brokuły, jarmuż, sałata, kalarepa, ser żółty, żółtka jaj.
Autor: Izabela Nestioruk