Odporność na talerzu

Odporność na talerzu
Drukuj Skomentuj

Jesienią rodzice powinni pracować nad wzmocnieniem odporności swoich dzieci. Jednym ze sprawdzonych sposobów na to, jest wprowadzenie odpowiedniego jadłospisu. Podpowiadamy więc, co powinno znaleźć się na talerzu kilkulatka.

Przy zmiennej jesiennej pogodzie bardzo łatwo jest złapać przeziębienie. Wahania temperatur, przejmujący wiatr – i choroba gotowa. Warto więc pracować nad wzmocnieniem odporności przedszkolaka. Można to robić hartując jego organizm a także poprzez odpowiednio dobrany jadłospis.

Sprawdź, jak możesz poprawić odporność swojego dziecka, wejdź: Jesienne wzmacnianie odporności przedszkolaka

 

Jedzenie o stałych porach


Każdy rodzic wie, że dziecko powinno jeść warzywa i owoce, bo dzięki nim dostarcza maluchowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów. Do tej zasady należy dodać kolejną, czyli spożywanie kilku niewielkich, pełnowartościowych posiłków o stałych porach. Nie można ich zastępować trzema obfitymi, ponieważ w ten sposób cała rodzina będzie czuła się ociężale i straci chęć na aktywność fizyczną. Co więcej, częste mniejsze posiłki dostarczą też więcej witaminy C, która jest niezbędna dla ochrony przed wirusami i bakteriami, ale należy często ją uzupełniać, gdyż szybko ulatnia się z organizmu.

 

Różnorodność serwowanych dań


Jadłospis przedszkolaka w okresie jesiennym i zimowym powinien być tak samo różnorodny, jak na wiosnę czy lato. Wystarczy trochę wysiłku, by podać zdrowe kanapki z pełnoziarnistym pieczywem, warzywami, pietruszką czy szczypiorkiem. Słodkie czekoladowe przekąski warto zastąpić czymś zdrowym – orzechami, działającymi przeciwzapalnie, lub pysznymi mandarynkami dostarczającymi dużej dawki witaminy C.

Nie zapominajmy też o daniach głównych. Do każdego obiadu należy podać surówkę z warzyw lub świeży owoc. Warto też przygotowywać warzywne zupy i to zarówno ze świeżych, jak i mrożonych warzyw. W ten sposób zostaną one urozmaicone o te produkty, których jesienią nie znajdziemy już na sklepowych półkach. To samo dotyczy owoców – te z mrożonek świetnie sprawdzą się jako składniki koktajli czy deserów.

Jesienią dobrze też pamiętać o tym, żeby częściej jeść morskie ryby. Oprócz tego, że zawierają cenne kwasy omega-3, to także pomagają wzmacniać odporność, chroniąc przed jesiennymi infekcjami i chorobami. Alternatywą dla ryb może być również tran.

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Tagi