Owsianka: 6 przepisów na pyszne śniadanie
10 października obchodzimy Światowy Dzień Owsianki. Z tej okazji warto przygotować dzieciom pyszne śniadanie z płatkami owsianymi w roli głównej! Sprawdź, jakie są korzyści z jedzenia owsianki oraz wypróbuj jeden z 6 przepisów przedstawionych poniżej.
Światowy Dzień Owsianki
Światowy Dzień Owsianki (10 października) po raz pierwszy obchodziliśmy w 2009 r. Święto zostało zorganizowane, by wspomóc organizację charytatywną Mary’s Meals. Mary’s Meals zapewnia posiłki dzieciom z ubogich krajów w placówkach edukacyjnych, do których uczęszczają. Więcej o ich działalności przeczytasz na www.marysmeals.org.
Na jesień koniecznie przgotuj też coś z dyni! Przeczytaj: Zdrowe przekąski dla dzieci: dynia na 5 sposobów
Dlaczego warto jeść owsiankę?
Jednym z powodów, dla których tyle osób zajada się owsianką, jest fakt, że nie wymaga ona skomplikowanych przygotowań - śniadanie można zrobić w kilka minut! Podstawową wersją są płatki owsiane gotowane na wodzie lub na mleku, z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Do gotowych płatków można dodać mleko, jogurt albo kefir, a także owoce świeże i suszone lub orzechy.
Jedzenie owsianki ma też wiele korzyści, m.in.: dostarcza witaminy B6 (poprawiającej pamięć), B1 (poprawiającej stan paznokci i włosów) i błonnika. Dodatkowo owsianka jest źródłem magnezu i żelaza, a także wartościowych kwasów tłuszczowych.
Skusisz się na takie pożywne i pyszne śniadanie? Poniżej przedstawiamy 6 przepisów na owsiankę na słodko i na słono.
1. Owsianka o smaku szarlotki
Do podstawowej wersji owsianki dodaj: jabłko, 1-2 łyżki miodu, szczyptę cynamonu, szczyptę kardamonu, ewentualnie płatki migdałowe lub orzechy włoskie.
2. Owsianka o smaku kokosowym
Do owsianki ugotowanej na wodzie dodaj: mleko kokosowe, wiórki kokosowe, banana, rodzynki.
3. Pieczona owsianka z suszonymi owocami
Przygotuj: 1 szklankę płatków owsianych, 1 białko, 2 łyżki miodu oraz ulubione owoce suszone (proponujemy: morele, rodzynki, żurawinę, daktyle). Płatki owsiane zalej wodą na noc. Rano odsącz, wymieszaj z miodem i suszonymi owocami. W oddzielnej misce ubij białko, dodaj do reszty składników. Rozgrzej piekarnik do 150 stopnie, piecz przez 40-50 min. Podawaj w małych pojemniczkach lub pokrój jako batoniki.
4. Pieczona owsianka z owocami leśnymi
Przygotuj: 1 ½ szklankę płatków owsianych, 1 szklankę mrożonych owoców leśnych, ½ szklanki płatków migdałowych, 2 łyżki miodu, 1 jajko. Płatki zalej wodą na noc. Rano odsącz i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz przez 30 min.
Zdrowe przekąski na słodko? Przeczytaj: Co zamiast słodyczy? 4 przepisy na zdrowe ciastka dla dzieci
5. Owsianka na słono z awokado i pomidorami
Przygotuj: płatki owsiane, awokado, pomidorki koktajlowe, ziarna słonecznika. Owsiankę ugotuj na wodzie z dodatkiem odrobiny soli oraz pieprzu. Na patelni upraż słonecznik. Awokado pokrój w plastry, pomidorki koktajlowe przekrój na pół; ułóż na owsiance. Posyp ziarnami słonecznika.
6. Owsianka na słono z suszonymi pomidorami
Przygotuj: bulion warzywny, niedużą cebulę i ząbek czosnku, płatki owsiane, pomidory suszone w zalewie, świeżą bazylię. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek rozgnieć i razem podsmaż. Dodaj bulion warzywny, w płynie ugotuj owsiankę. Przed podaniem dodaj pomidory suszone pokrojone w paski i świeżą bazylię. Możesz też dodać mozzarellę albo świeżą paprykę.
A na drugie śniadanie - może koktajl? Zobacz: 7 przepisów na zdrowe koktajle dla dzieci