Piknik z dzieckiem: 7 pomysłów na zdrowe przekąski
W okresie letnim warto korzystać z pięknej pogody - również w czasie posiłków! Co wziąć na piknik z dzieckiem, by było zdrowo i smacznie? Przedstawiamy 7 pomysłów na zdrowe przekąski piknikowe.
Letnie inspiracje kulinarne? Znajdziesz je też tu: 4 przepisy na desery z letnimi owocami
1. Świeże warzywa i owoce
Czyli wersja najprostsza. Wybrane warzywa i owoce wystarczy umyć i zapakować w pojemniki. Nasze ulubione owoce letnie, idealnie nadające się na piknik, to: borówki amerykańskie, czereśnie i wiśnie, morele, maliny, jeżyny, truskawki… Możesz też przygotować sałatkę owocową.
Warzywa z kolei warto pokroić wcześniej w słupki, by dzieci mogły łatwo po nie sięgać: ogórki, paprykę, marchewki; lub też zapakować pomidorki cherry. Z warzyw można też przygotować koreczki i połączyć je z np. pieczonym indykiem.
Zdrowe przekąski na słodko
2. Muffinki z borówkami albo malinami
Składniki:
- 200 g owoców: borówek albo malin
- 300g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
- 100 ml oleju
- 200 ml jogurtu naturalnego albo maślanki
- 1 jajko
- 80 g brązowego cukru lub ¼ szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Owoce umyj. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz cukier. Jajko roztrzep, dodaj jogurt albo maślankę, olej oraz (jeśli nie używasz cukru)syrop klonowy. Wymieszaj, dodaj mąkę z resztą sypkich produktów. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj owoce. Do formy włóż papilotki, wyłóż masą na około ⅔ wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 min.
3. Proste ciasteczka owsiane bez cukru
Składniki:
- 250g płatków owsianych
- 1 banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 daktyle
- ewentualnie: bakalie
Daktyle pozostaw w wodzie na noc. Płatki owsiane rozdziel na dwie porcje, jedną z nich zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Daktyle, banana i namoczone płatki zblenduj. Do masy dodaj suche płatki owsiane oraz bakalie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 15 min.
4. Malinowy deser w słoiku
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 400 g malin
- 3-4 łyżki miodu
- granola
- kilka kropel soku z cytryny
Serek, śmietankę, kilka kropel soku z cytryny i miód połącz w puszystą masę. Układaj deser warstwowo: granola, serek, maliny.
Zobacz też: Co zamiast słodyczy? 4 przepisy na zdrowe ciastka dla dzieci
Zdrowe przekąski na słono
5. Domowe paluszki
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej
- 40 g masła
- 250 ml wody
- łyżeczka soli
- białko jajka
- słodka papryka mielona
Wodę, mąkę, sól i masło szybko zagnieć. Rozwałkuj ciasto na stolnicy. Białko roztrzep, wymieszaj z papryką i posmaruj ciasto. Potnij na paski. Piecz w temp. 200 st. C do zarumienienia.
6. Mini tortille
Składniki:
- kilka placków tortilli (najlepiej z mąki żytniej)
- 1 papryka
- 2-3 ogórki gruntowe
- kilka listków sałaty
- serek twarogowy
- ew. plastry szynki lub pieczonego kurczaka
Tortillę posmaruj serkiem. Ogórki obierz i pokrój w słupki, paprykę pokrój w słupki. Na tortilli połóż składniki, zawiń i pokrój na mniejsze części.
7. Mini zapiekanki z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia
- kilka pomidorków cherry
- 2 sery mozzarella
- pieprz, sól
Cukinię pokrój w grube plastry. Mozzarellę pokrój w plastry (wielkością muszą zmieścić się na cukinii), pomidorki przekrój na pół. Plastry cukinii posyp solą i pieprzem, na każdym układaj mozzarellę, a na wierzch pomidorki. Piecz w temp. 180 st. C 7-10 min. Mini zapiekanki możesz też przebić wykałaczkami, żeby nie rozpadły się w transporcie.
Na pikniku nie zapominaj o napojach! Możesz zapakować wodę z miętą i cytryną albo przygotować dla dzieci koktajle. Sprawdź nasze pomysły: 7 przepisów na zdrowe koktajle dla dzieci