Pożywne zimowe śniadanie dla przedszkolaka
Dieta, która pozytywnie wpłynie na zdrowie i odporność dziecka, jest pożądana przez cztery pory roku. Jednak zima rządzi się swoimi prawami i naraża organizm na niesprzyjające mu bodźce. Zimową porą warto więc zadbać o to, by dziecko jadło pożywne śniadanie pełne witamin. Poniżej przedstawiamy pomysły na zdrowe i pożywne zimowe śniadanie dla przedszkolaka.
Kasza jaglana i owsianka
Dzieci powinny jeść kasze, które bogate są w wiele cennych witamin, minerałów antyoksydantów. Okazuje się, że wcale nie musi to być niesmaczna, brzydko wyglądająca papka. Kasza jaglana czy owsianka, które będą wzbogacone o świeże owoce czy orzechy, z pewnością skuszą każdego przedszkolaka.
Czytaj również: Jak złożyć wniosek 500 plus przez internet?
Kisiel owocowy
Samodzielnie wykonany kisiel to świetny pomysł na śniadanie, które będzie smaczne, pożywne i rozgrzeje brzuszek przedszkolaka przed trudnym dniem. Nie jest to też nadzwyczaj trudne. Wystarczy, że zalejesz owoce 3 szklankami wody. Następnie należy rozmieszać mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do owoców i zagotować tak, by były miękkie. Przed dodaniem mąki owoce można zmiksować, by szybciej się rozgotowały. Smacznego!
Sprawdź także: Odmrożenia u dzieci - co robić?
Warzywne muffinki
To idealna propozycja dla tych, którzy rano nie mają czasu na to, by pichcić wymyślne potrawy! Warzywne muffiny można zrobić z wyprzedzeniem. Do ich przygotowania potrzebne będą:
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka mąki jaglanej
• jajko
• 1 szklanka mleka roślinnego
• 100 g masła
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody
• wybrane warzywa
Warzywa trzeba pokroić w kostkę i ugotować. Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować, dorzucić warzywa i delikatnie wymieszać. Otrzymaną masę nakładać na specjalną blachę lub w papilotki. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni aż muffinki się zarumienią.
Czytaj więcej: Czy dzieci mogą morsować?
Zdrowe batoniki dla dzieci
Kolejną propozycją dla tych, którzy lubią jeść śniadanie w biegu, są zdrowe, samodzielnie wykonane batoniki. Aby je wykonać potrzebujesz: 300g daktyli, garść orzechów laskowych, 4 łyżki kakao, kasza jaglana.
Daktyle należy zmiksować na gładką masę, a pozostałe składniki połączyć. Masę uformować w batoniki o dowolnym kształcie i przechowywać w lodówce.
Źródło: dziecisawazne.pl
Autor: Izabela Nestioruk