Proste przepisy na Halloween dla dzieci. Będą zachwycone
Halloween to wyjątkowy czas dla wielu dzieci. Możliwość przebrania się i uczestniczenia w przygotowaniach to doskonała rozrywka. Dużą atrakcją może być też pomoc w zrobieniu niezwykłych, nieco strasznych potraw i przekąsek halloweenowych. Oto proste przepisy na Halloween.
Paluszki wiedźmy – przepis na Halloween
Składniki:
- Ciasto francuskie (można kupić gotowe),
- Parówki,
- Migdały (na paznokcie),
- Ketchup (na krew),
- Jajko (do posmarowania).
Sposób przygotowania:
- Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na cienkie paski.
- Owiń parówki paskami ciasta, zostawiając koniec parówki odkryty.
- Na końcu każdej parówki umieść migdał, który będzie paznokciem.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 200°C przez 15 minut, aż ciasto będzie złociste.
- Podawaj z ketchupem, który będzie udawał krew!
Oczy zombie – wytrawna przekąska na Halloween
Składniki:
- Mozzarella w kulkach,
- Ketchup lub sos pomidorowy,
- Czarne oliwki.
Sprawdź także: Jak sprawdzić, czy dziecku dzieje się w przedszkolu krzywda? Ekspertka radzi
Sposób przygotowania:
- Mozzarellę ułóż na talerzu.
- Na każdą kulkę mozzarelli połóż plasterek czarnej oliwki, tworząc oko.
- Za pomocą wykałaczki dodaj kilka kropelek ketchupu, aby wyglądały jak krwawe oczy!
Straszne muffinki na Halloween – przepis
Składniki:
- Gotowe ciasto na muffinki (lub przygotowane samodzielnie),
- Czekoladowa polewa,,
- Posypki w kształcie nietoperzy, dyni, duchów
- Lukier w kolorze białym, czarnym i pomarańczowym.
Sposób przygotowania:
- Upiecz muffinki według przepisu i poczekaj, aż ostygną.
- Posmaruj je czekoladową polewą.
- Użyj lukru, aby namalować oczy i usta duchom lub pająkom na wierzchu muffinek.
- Posyp wierzch muffinek strasznymi posypkami.
Autorka: Izabela Nestioruk-Narojek