Przepis na mazurek wielkanocny. Idealny deser świąteczny dla dzieci

Przepis na mazurek wielkanocny. Idealny deser świąteczny dla dzieci
Drukuj Skomentuj

Wielkanoc 2023 zbliża się wielkimi krokami. Warto jednak z wyprzedzeniem znaleźć przepisy na potrawy i desery, które staną na wielkanocnym stole. Prezentujemy przepis na mazurek wielkanocny, które na pewno posmakuje całej rodzinie.

Przepis na mazurek wielkanocny z przepisu babci


W przygotowanie mazurka wielkanocnego warto włączyć dzieci. Na pewno spodoba im się ciasto w iście wielkanocnej formie. Formy zajączka czy pisanki znajdziemy w wielu sklepach.

 

Sprawdź także: Jak zrobić z dzieckiem palmę wielkanocną? Najprostsze pomysły


Składniki:

  • 260 g mąki,
  • 90 g cukru,
  • 90 g masła,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 180 g migdałów,
  • 150 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru,
  • 350 g masy kajmakowej,
  • 160 g masła,
  • kwaśny dżem,
  • rodzynki i orzechy np. laskowe.


Sposób przygotowania:

 

  1. Mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy mieszamy, a następnie dodajemy jajko i proszek do pieczenia. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto.
  2. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.
  3. Przygotowujemy masę migdałową. W tym celu migdały należy zemleć, a mleko zagotować z cukrem pudrem i zalać nim migdały.
  4. Przygotowujemy masę kajmakową. Masło ucieramy i dodajemy do niego kajmak. Składniki miksujemy aż do uzyskania masy.
  5. Masa kajmakowa: Masło utrzeć, dodać kajmak. Miksować do uzyskania jednolitej i puszystej masy
  6. Na upieczony spód kładziemy dżem, masę migdałową i kajmakową. Na wierzchu układamy bakalie i odstawiamy do zastygnięcia.

 

 

Smacznego!

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!