Przepis na mazurek wielkanocny. Idealny deser świąteczny dla dzieci
Wielkanoc 2023 zbliża się wielkimi krokami. Warto jednak z wyprzedzeniem znaleźć przepisy na potrawy i desery, które staną na wielkanocnym stole. Prezentujemy przepis na mazurek wielkanocny, które na pewno posmakuje całej rodzinie.
Przepis na mazurek wielkanocny z przepisu babci
W przygotowanie mazurka wielkanocnego warto włączyć dzieci. Na pewno spodoba im się ciasto w iście wielkanocnej formie. Formy zajączka czy pisanki znajdziemy w wielu sklepach.
Sprawdź także: Jak zrobić z dzieckiem palmę wielkanocną? Najprostsze pomysły
Składniki:
- 260 g mąki,
- 90 g cukru,
- 90 g masła,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 180 g migdałów,
- 150 ml mleka,
- 1,5 łyżeczki cukru pudru,
- 350 g masy kajmakowej,
- 160 g masła,
- kwaśny dżem,
- rodzynki i orzechy np. laskowe.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy mieszamy, a następnie dodajemy jajko i proszek do pieczenia. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.
- Przygotowujemy masę migdałową. W tym celu migdały należy zemleć, a mleko zagotować z cukrem pudrem i zalać nim migdały.
- Przygotowujemy masę kajmakową. Masło ucieramy i dodajemy do niego kajmak. Składniki miksujemy aż do uzyskania masy.
- Masa kajmakowa: Masło utrzeć, dodać kajmak. Miksować do uzyskania jednolitej i puszystej masy
- Na upieczony spód kładziemy dżem, masę migdałową i kajmakową. Na wierzchu układamy bakalie i odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!