Rogale świętomarcińskie - najlepsze przepisy

Rogale świętomarcińskie - najlepsze przepisy
Drukuj Skomentuj

Rogale świętomarcińskie to wyjątkowe rogale z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywane w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina, które przypada na 11 listopada.  Co ciekawe, rogale świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu.

Przepis na rogale świętomarcińskie


Ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka


Masa

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 200 g migdałów i orzechów
  • 100 g białego maku
  • śmietana


Drożdże należy rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Następnie jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto powinno się wyrabiać do momentu aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Wówczas należy pozostawić  jew ciepłym miejscu, by mogło wyrosnąć. Migdały, orzechy i mak należy  zaparzyć, a następnie zmielić oraz utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy.

 

Sprawdź również: Rogale świętomarcińskie - jaka jest ich tradycja?

 

Wyrośnięte ciasto należy  rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 220-250 stopni na złoty kolor.

Przepis Andrzeja Polana na rogale świętomarcińskie


Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 35 g drożdży
  • 60 g masła


Składniki na farsz

  • 500 g maku
  • 250 g migdałów
  • 250 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • masa marcepanowa
  • olejek migdałowy
  • cukier puder


Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto drożdżowe, czyli rozczyn z ciepłego mleka drożdży 2-3 łyżek mąki i łyki cukru. Następnie należy ubić  żółtka i jajko z pozostałym cukrem. Następnie wszystko razem połączyć, dodać pozostałą ilość mąki, rozpuszczone masło. Nie wolno zapomnieć o szczypcie soli.

 

Czytaj także: Bezwarunkowy Dochód Podstawowy - dla kogo?


Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, następnie rozwałkowujemy, na 2/3 układamy plastry masła składamy na trzy, ponownie rozwałkowujemy i raz jeszcze.


Rozwałkowane ciasto na koniec kroimy w trójkąty, wykładamy farsz z białego maku, zwijamy, smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 200 stopni przez około 18 minut.

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!