Scenariusz - Na straganie w dzień targowy

Scenariusz - Na straganie w dzień targowy
5.0
2 oceny
Oceń

Temat: Na straganie w dzień targowy

Cel główny:

-    poznanie nazw owoców i warzyw;
-    rozwijanie zmysłu smaku;
-    usprawnianie motoryki małej.


Cele szczegółowe:


Dziecko:

-    potrafi wskazać zmysł smaku;
-    wie, że za pomocą języka rozróżniamy smaki;
-    poprzez zmysł smaku rozpoznaje smak gorzki, słony, słodki i kwaśny;
-    wie czego, że nie wszystko jest jadalne;
-    potrafi rozpoznać warzywa;
-    potrafi współpracować w zespole.


Metody pracy:


-    czynne- zadań stawianych do wykonania, ćwiczeń,
-    percepcyjne- obserwacji i pokazu,
-    słowne-rozmowa, swobodne wypowiedzi dzieci,
-    ekspresji ruchowej.


Formy:


-    indywidualna
-    zbiorowa


Środki dydaktyczne:


wiersz J. Brzechwy „Na straganie”, magiczna skrzynka pełna owoców i warzyw (dynia, dynia ozdobna, cukinia, burak, ziemniak, batat, marchew, seler, pietruszka, por, groszek, pigwa, śliwka, gruszka, jabłko, kalarepa, pigwa), kasztany, żołędzie, jarzębina, muzyka „Olimpiada w Jarzynowie”, kartki A4 z konturem słoika, farby, połówki jabłek i gruszek do robienia stempli


Przebieg:


1. Powitanie dzieci:
„Witam wszystkie dzieci, które…”- dzieci wstają i witają się z grupą.
2. Zaśpiewanie piosenki wyciszającej przed zajęciami „Budujemy ciszę”.
3. Czytanie wiersza J. Brzechwy „Na straganie”, próba wymienienia warzyw występujących w tekście.
4. Rozpakowanie magicznej skrzyni: dzieci po kolei losują owoc lub warzywo i próbują wskazać ich nazwę.
5. Dzieci z pomocą nauczyciela tworzą w Sali kącik warzywno- jesienny wykorzystując warzywa, owoce, skrzynki oraz „skarby jesieni”;
6. Zabawa ruchowa „W sadzie, na polu”- dzieci chodzą po kole i wykonują polecenia nauczyciela np. zrywamy jabłka (dzieci wyciągają ręce do góry), toczymy dynie, wyrywamy marchewki, podskakujemy żeby zerwać śliwki (nauczyciel pokazuje jakie ćwiczenia wykonywać w danej chwili).
7. Praca plastyczna „Przetwory na zimę”- dzieci, w środku słoika, stawiają stempelki z jabłka i gruszki, przykrywki malują paluszkami zamoczonymi w farbie.
8. Nauczyciel proponuje dzieciom, żeby spróbowały warzywa ze straganu, chętne dzieci próbują zgadnąć „ co to jest?”.
9. Nauczyciel przeprowadza ewaluację zajęć- jeśli zajęcia się podobały, dzieci wkładają do koszyka jabłko. Jeśli uważają, że były nieatrakcyjne- wkładają do koszyka kalarepkę.
10. Nauczyciel dziękuje dzieciom za wspólną zabawę,

 

Przebieg oraz czas trwanie zajęć może ulec zmianom i zostać dostosowany do kondycji i możliwości dzieci uczestniczących w zajęciach.


Opracowała:

 

Marta Kosmatka

Twoje uwagi i pomysły

Tagi