Top 3 przepisy na dania z dyni dla dzieci

Top 3 przepisy na dania z dyni dla dzieci
Drukuj Skomentuj

Nieodłącznym elementem jesieni, najprawdopodobniej za sprawą Halloween,  jest dynia. Jest ona nie tylko wspaniałą, czasem nawet nieco straszną dekoracją, ale też królową kuchni w okresie jesiennym! Zachęcamy do zapoznania się z wybranymi przez nas najciekawszymi,  a jednocześnie najprostszymi przepisami na dania z dyni, które będą smakować każdemu dziecku!

 

Zupa z dyni dla dzieci


Potrzebne składniki:


•    1 kg dyni
•    5 szklanek bulionu
•    cebula
•    łyżka oliwy
•    serek topiony
•    szklanka jogurtu naturalnego
•    szczypta pieprzu


Sposób przygotowania:


Dynię należy obrać ze skóry, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Pokrojoną cebulę zeszklić i dusić razem z dynią. Następnie należy zalać ją bulionem i dusić aż będzie miękka. Zupę należy ostudzić, zmiksować, zagotować i dodać serek topiony. Możesz dodać przyprawy do smaku i wymieszać. Smacznego!

 

Placki z dyni z cynamonem dla dzieci


Składniki:


•    dynia
•    sól
•    ½ filiżanki mąki gryczanej
•    ½ filiżanki mąki pszennej razowej
•    łyżeczka cynamonu


Sposób przygotowania:


Dynię ze skórką lub bez należy pociąć w kostkę i gotować w osolonej wodzie aż do osiągnięcia przez nią miękkości. Po wystudzeniu ugotowanej dyni  dodajemy ½ filiżanki mąki gryczanej i ½ filiżanki mąki pszennej razowej . Do smaku można dodać 1 łyżeczkę cynamonu. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Gdy ciasto będzie za gęste – dodajemy wodę. Następnie na rozgrzanym oleju smażymy placki, które można udekorować według własnego pomysłu.

 

Zapiekanka z dyni dla dzieci


Składniki:


•    pokrojona w drobną kostkę dyni
•    2 ziemniaki
•    200 g startego żółtego sera
•    2 łyżki oliwy z oliwek
•    bułka tarta
•    zioła (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:


Miseczki, blachę lub naczynie, w którym będziesz piec zapiekankę, wysmaruj oliwą z oliwek i wysyp tartą bułką. Dynię i ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Warzywa należy zmiksować z wywarem i dodać bułkę tartą. Masę można dosmaczać ziołami wedle własnego uznania i dodać żółty ser. Zapiekankę należy upiec w gorącym piekarniku aż do zarumienienia się wierzchu. Gotowe!

 

Autor: Izabela Nestioruk

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!