„Urodziny marchewki” - scenariusz uroczystości dla dzieci 3-4-letnich

Dzieci ubrane na pomarańczowo.
Cel główny: Wdrażanie zdrowych nawyków żywieniowych poprzez zabawę, konkursy oraz przykład własny.
Cele szczegółowe:
- Zwrócenie uwagi na walory odżywcze i smakowe warzyw, a zwłaszcza marchewki;
- Kształtowanie nawyku spożywania surowych warzyw w postaci surówek, soków itp.;
- Kształtowanie swobodnej ekspresji tanecznej, ruchowej, rytmicznej;
- Kształtowanie postawy kulturalnego zachowywania się w czasie imprezy przedszkolnej;
- Rozwijanie wyobraźni i inwencji twórczej;
- Aktywizowanie dzieci nieśmiałych poprzez ruch i zabawę;
- Rozwijanie umiejętności współpracy i współdziałania;
- Integrowanie grup.
Środki dydaktyczne: list, płyta z nagranymi utworami muzycznymi, warzywa (głównie marchewka), sok marchewkowy, teksty zagadek, ilustracje z odmianami marchewki, karty pracy, kolorowanki, korona, peleryna, dyplomy "Przyjaciel Marchewki".
Metody:
- Czynna: zabawy ruchowo – naśladowcze, konkursy, taniec.
- Słowna: instruktaż, zagadki.
- Oglądowa: pokaz.
Formy: indywidualna, zespołowa, grupowa.
Przebieg uroczystości:
1. Powitanie, wyjaśnienie celu imprezy.
Odczytanie listu od marchewki:
,,Dzisiaj obchodzę swoje urodziny w waszym przedszkolu - ŚWIĘTO MARCHEWKI. Cieszę się, że skorzystaliście z mojego zaproszenia i tak pięknie wystrojeni przybyliście. Mam nadzieję, że nasze wspólne świętowanie da nam dużą dawkę witamin i śmiechu. Wierzę również, że po dzisiejszym spotkaniu będziecie o mnie pamiętać, bo jestem pyszna i zdrowa.
Wasza pomarańczowa przyjaciółka – MARCHEWKA.”
Kilka słów o marchewce:
Wyjaśnienie pochodzenia marchewki.
Marchewka liczy już sobie ponad kilka tysięcy lat, a jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny. Jednakże warzywo to kiedyś wyglądało całkowicie inaczej niż obecnie. W starożytności rozpowszechniona była marchewka biała, którą mocno ceniono za jej odżywcze właściwości. Dopiero w XVII w. w Holandii wyhodowano pomarańczową odmianę, najpopularniejszą do dziś. Obecnie głównymi eksporterami marchwi są Chiny, Japonia, Stany Zjednoczone i oraz kraje Europy Środkowej.
Co warto wiedzieć.
Do pomarańczowego koloru marchewki jesteśmy tak mocno przyzwyczajeni, że trudno nam uwierzyć, że wśród 100 odmian tego warzywa znajdują się także białe, żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe okazy. Co więcej, nie we wszystkich krajach marchewka to warzywo. W Portugalii uważana jest ona za owoc. A to wszystko za sprawą narodowego produktu kulinarnego – dżemu marchewkowego.
Z czym to się je?
Marchewka w kuchni polskiej jest równie popularna jak ziemniaki. Najczęściej dodawana jest do zup, surówek i sałatek. Można ją jeść na surowo, jak i na ciepło – duszona z dodatkiem śmietany czy groszku konserwowego staje się dodatkiem wielu dań jarskich, ale także i obiadów mięsnych. Sprawdza się także jako składnik zapiekanek i sosów. Pomimo, że marchewka jest warzywem, rewelacyjnie sprawdza się jako główny składnik ciast. Marchewkowy placek, który w smaku przypomina odrobinę piernik lub ciasto orzechowe, to bardzo popularny deser w Stanach Zjednoczonych. W Szwajcarii natomiast regionalnym wypiekiem jest tort marchewkowy. Wykorzystanie marchewki w produkcji deserów wzięło się najprawdopodobniej stąd, że ma ona w sobie dużą ilość cukru, znacznie większą niż inne warzywa.
2. Ogłoszenie konkursu na Marchewkowego Króla i Marchewkową Królową (Królem i Królową zostają dzieci, które mają na sobie najwięcej koloru pomarańczowego. Zostają one ubrane w pelerynę i koronę koloru pomarańczowego).
3. Zabawa przy piosence „Na marchewki urodziny”. Wszystkie dzieci tworzą koło, śpiewają piosenkę i pokazują gesty obrazujące treść utworu.
4. Konkursy: