W kuchni - scenariusz zajęć dla 6 latków

Jesteś nauczycielem wychowania przedszkolnego? Przygotowałeś scenariusz zajęć i chcesz podzielić się nim z innymi? Dajemy Ci taką możliwość!
Prezentowane poniżej materiały to Wasze scenariusze zajęć dla dzieci w przedszkolu!
W kuchni - scenariusz zajęć dla 6 latków
2.5
2 oceny
Oceń
{

Scenariusz zajęć dla grupy dzieci sześcioletnich.

Temat: W kuchni

Cele ogólne:
– poznanie zawodu kucharza
– ukazanie dzieciom konieczności regularnego spożywania posiłków
– poznanie sprzętów kuchennych

Cele szczegółowe:
– pokaz  i nauka poprawnego nakrywania do stołu
– rozwiązywanie rebusu; ćwiczenie kojarzenia
– rytmizacja
– koordynacja wzrokowo-ruchowa

Środki dydaktyczne: płyta z podkładem „Zupa”, sprzęty AGD, fartuch, czapka kucharska, wałki, łyżki kuchenne, miski, książki kucharskie, książka „Ratatuj”, historyjka obrazkowa, rebus obrazkowy, sztućce, talerze, szklanki, obrus, serwetki, arkusze papieru, kredki, kolorowe zdjęcia potraw (do wycinania), przykładowe menu z restauracji.

Formy pracy: grupowa, indywidualna

Metody: czynna, aktywizująca

 

Przebieg zajęć


1. Powitanie dzieci zabawą ruchową „Dzień dobry, dzień dobry, witam Cię”.

2. Obejrzenie wystroju sali (czapka kucharska, fartuchy, sprzęty kuchenne). Rozwiązanie rebusu, dzięki któremu poznamy temat zajęć.

3. Opowiadanie obrazkowe, utrwalające pory dnia; przyporządkowanie zegara do konkretnego posiłku. Rozmowa na temat każdego posiłku w ciągu dnia.

4. „W restauracji”.
a) pokaz nakrywania do stołu (przekazanie pewnych zasad);
b) nakrywanie do stołu według podanego wzoru.

5. Ustalanie menu – dzieci dzielimy na 4 grupy; każda z grup odpowiednio przygotowuje menu na zdrowe śniadanie, obiad , podwieczorek i kolację. Na arkuszach papieru dzieci rysują swoje propozycje. Następnie prezentują grupie, która stwierdza, czy menu jest odpowiednie do określonego posiłku.

6. Zabawa ruchowa wg Klanzy „Zupa”.

7.  „Ratatuj” – wysłuchanie fragmentu bajki i rozmowa o jej treści; rozmowa kierowana: Skąd wiemy, że potrawa jest dobra? Jakich zmysłów używamy by to określić? Co to jest przepis? Po co są książki kucharskie? Czy znacie kogoś, kto potrafi w kuchni wyczarować pyszne dania? Nawiązanie do naszych mam i tatusiów, którzy codziennie dbają o nasze zdrowie poprzez przygotowywanie pysznego, zdrowego jedzenia dla domowników. Dzielenie się doświadczeniami dzieci.

8. Książka kucharska – tworzenie książki kucharskiej z ulubionymi daniami, które przygotowują w domu rodzice. Praca plastyczna wykonana kredkami.

Autor: mgr Kamila Duńska

Twoje uwagi i pomysły

Tagi