Wigilia bez glutenu - jak ją przygotować?

Wigilia bez glutenu - jak ją przygotować?
Drukuj Skomentuj

Wielkimi krokami zbliżają się Święta, a Ty martwisz się dietą bezglutenową jednego z członków rodziny? Twój maluch ma zdiagnozowaną celiakię i trzeba zrobić mała rewolucję w kuchni? Spokojnie - bezglutenowe dania wigilijne niczym nie ustępują w smaku tym przyrządzanych z tradycyjnych składników. Warto jednak wcześniej wypróbować przepisy, by na Wigilię nie było przykrych niespodzianek.

O czym należy pamiętać?


Dieta bezglutenowa jest konieczna do utrzymania przez osoby chorujące na celiakię, jak również przez alergików i osoby nietolerujące gluten. Ten specyficzny rodzaj białka jest składnikiem wielu produktów. Trzeba też pamiętać, że niektóre bezglutenowe produkty mogą ulec zanieczyszczeniem alergenem w trakcie procesu produkcji.

Przed przyrządzaniem dań dobrze zapoznać się z listą dozwolonych zbóż i mąk bezglutenowych. Oprócz tego w sklepach pojawia się coraz więcej bezglutenowych produktów - dlatego np. zaopatrzenie się w opłatek nie powinno stanowić problemu. Warto jednak czytać etykiety w celu sprawdzenia, czy produkt na pewno nie był zanieczyszczony glutenem w procesie produkcji.

 

Sprawdź też: Maluch przy wigilijnym stole

 

12 potraw na stole


Są dania, w przypadku których nie ma dużych różnic: grochu z kapustą po prostu nie należy zagęszczać mąką pszenną, ryby nie podawać w panierce. Sałatki warto wybierać z samych warzyw albo z ryżem, ziemniakami lub kaszą jaglanej. Na diecie bezglutenowej niedozwolone są sałatki z pszennym makaronem i kaszą kuskus.

 

Przeczytaj również: Savoir-vivre przedszkolaka - czyli jak nauczyć dziecko dobrych manier?

 

Jednak niektóre potrawy trzeba nieco bardziej zmodyfikować dla alergików. Oto kilka wskazówek co zrobić, by wyeliminować gluten z dań wigilijnych:

Barszcz z uszkami - Przy przygotowywaniu barszczu unikaj gotowych koncentratów i przypraw mogących zawierać gluten. Nie zagęszczaj zupy mąką. Możesz też samodzielnie ukisić barszcz, pamiętaj jednak, że potrzebujesz na to kilku dni albo tygodni. Potrzebujesz do tego tylko buraków, wody i czosnku. Jeśli chodzi o uszka, to dobrze jest je przygotować z mąki bezglutenowej (rodzaje wymienione poniżej).

Pierogi i krokiety - Podobnie jak z uszkami, muszą być one przygotowane z innego rodzaju mąki. Część z nich może mieć lekki posmak (np. gryczana), a część może nadmiernie usztywniać lub słabo wiązać ciasto - dlatego najczęściej stosuje się mieszankę różnych mąk.
Oto lista mąk zastępczych:

 

  • kukurydziana
  • gryczana
  • ryżowa
  • sojowa
  • jaglana
  • migdałowa
  • z amarantusa i amarantus
  • z ciecierzycy
  • ziemniaczana Tapioka (mąka z manioku)
  • orzechowa


Kutia i kluchy z makiem - Kutię możesz przygotować z ryżu pełnoziarnistego, komosy ryżowej lub bezglutenowych kasz (typu jaglanej, gryczanej). Pamiętaj, że nie możesz użyć kaszy kuskus, jęczmiennej (pęczak, mazurska, perłowa), owsianej. Kluski z makiem możesz przygotować z mąki bezglutenowej albo po prostu kupić makaron bezglutenowy.

Ciasta - Użyj mąki bezglutenowej. Unikaj dodawania budyniu, ponieważ istnieje wysokie ryzyko, że mąka ziemniaczana była zanieczyszczona glutenem w trakcie produkcji. Nie używaj też mas serowych, których aromaty i inne dodatki mogą zawierać gluten. Przy częstowaniu słodkościami osób z nietolerancją glutenu oraz osób bez alergii dobrze sprawdzają się pierniczki: ich mocny aromat sprawia, że właściwie nie ma różnicy między zastosowaniem mąki pszennej a innej, bezglutenowej.

 

 

Może zainteresuję Cię: Ozdoby świąteczne do przygotowania z przedszkolakiem

 

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Tagi