Witamina D u dzieci - jak dostarczać ją w okresie jesienno-zimowym?
O tym, że witamina D jest ważna zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Najważniejszym jej źródłem jest oczywiście promieniowanie słoneczne, którego niestety w naszej strefie klimatycznej w okresie jesienno-zimowym brakuje. Kąt padania promieni od września/października do marca/kwietnia jest niewystarczający do prawidłowej syntezy witaminy D w skórze. Jak więc dostarczać witaminę D dzieciom w tym okresie? W artykule przeczytasz o suplementacji witaminy D u dzieci oraz pokarmach bogatych w witaminę D.
Na co wpływa witamina D oraz czym grozi jej niedobór? Przeczytaj w artykule: Witamina D - niezbędny składnik w diecie kilkulatka
Witamina D u dzieci: suplementacja a leczenie
Warto na wstępie rozróżnić pojęcie suplementacji witaminy D oraz leczenia niedoborów witaminy D u dzieci. Suplementacja stosowana jest, by wzmocnić organizm i zapobiec chorobom. Leczenie podejmuje się dopiero wtedy, gdy lekarz stwierdzi niedobór i zaleci odpowiednie dawki.
Leczenie może być prowadzone tylko przez lekarza. Stosowane dawki są wtedy znacznie większe, a przy tym zalecane jest monitorowanie gospodarki wapniowo-fosforanowej - ważne jest więc, by dziecko z niedoborem witaminy D było pod opieką specjalisty.
Suplementacja witaminy D u dzieci w wieku 1-10 lat
Zalecane dawkowanie witaminy D zależy od wieku, wagi, pory roku, diety i trybu życia.
W przypadku dzieci w wieku 1-10 lat, w okresie jesienno-zimowym, powinno być to 600-1000 IU w zależności od masy ciała (taka sama dawka powinna być przyjmowana przez cały rok, jeśli ciało nie jest odpowiednio nasłoneczniane).*
Witaminę D należy podawać dziecku razem z posiłkiem zawierającym tłuszcze. Danie z kolei nie powinno być bogate w błonnik, ponieważ hamuje on wchłanianie witaminy D.
Więcej informacji nt. suplementacji witaminy D u dzieci znajdziesz na blogu www.mamaginekolog.pl.
W okresie jesienno-zimowym skorzystaj też z przepisów: Dynia na 5 sposobów!
Pokarmy bogate w witaminę D
- Ryby morskie (np. śledź, makrela, dorsz, łosoś) - według zaleceń dietetyczki Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr, ryba powinna pojawiać się w diecie dziecka około 3 razy na tydzień**;
- Jajka (żółtka) - jajka można podawać dzieciom nawet codziennie, pod warunkiem, że pochodzą od kur z wolnego wybiegu**;
- Nabiał typu masło, ser żółty, mleko krowie - warto pamiętać, że ilości witaminy D w nabiale nie są bardzo duże. Z drugiej strony, nabiał jest źródłem wapnia, a te te związki tworzą zgrany duet: witamina D warunkuje wchłanianie się wapnia.
Dodając nabiał do diety dziecka, warto pamiętać o tym, że niektóre produkty (np. sery żółte) są bardzo tłuste i kaloryczne, dlatego ich ilość powinna być ograniczona.**
Może zainteresuje Cię też: Owsianka: 6 przepisów na pyszne śniadanie.
* źródło: https://mamaginekolog.pl/witamina-d/, 12.11.2019
** na podstawie książki Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr “Zdrowe i pełne energii dziecko”, Wydawnictwo Zwierciadło Sp. z o. o., Warszawa 2019
O książce “Zdrowe i pełne energii dziecko” przeczytasz więcej TU.