Zdrowe przekąski dla dzieci: dynia na 5 sposobów

Zdrowe przekąski dla dzieci: dynia na 5 sposobów
Drukuj Skomentuj

W sklepach pojawiła się już dynia - warzywo bogate w minerały i witaminy, które można przygotować na wiele różnych sposobów! Jeśli więc szukasz pomysłów na zdrowe przekąski dla dzieci, jesienią wybieraj właśnie ten smakołyk. Poniżej przedstawiamy, jak można przyrządzić dynię na 5 sposobów.

Puree z dyni


Samo puree może nie jest zbyt smaczne, za to stanowi podstawę do wielu przepisów na zdrowe przekąski z dyni. Dużym plusem jest też fakt, że można je zamrozić - warto więc rozdzielić je na porcje i schować do zamrażalnika na zimę!

Jak przygotować puree z dyni? To proste! Umyj dynię i pokrój (wystarczy na ćwiartki lub ósemki), usuń pestki. Jeśli jest to np. dynia hokkaido, nie musisz jej obierać. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Dynię rozłóż na blaszce; możesz przykryć ją folią aluminiową, wtedy puree będzie rzadsze. Dynię piecz do miękkości. Jeśli upiekła się ze skórką, przed włożeniem do blendera obierz ją. Zmiksuj na gładką masę. Gotowe!

 

Zdrowe przekąski dla dzieci na 5 sposobów

 

Sposób 1: kanapki z kremem dyniowo-kakaowym


Składniki:

 

  •  250 ml puree z dyni
  •  2-3 łyżki kakao
  •  2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  •  80 g migdałów


Wszystkie składniki przełóż do blendera. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do lodówki, by krem zgęstniał. Podawaj na chlebie żytnim lub waflach ryżowych. Krem nadaje się też jako dodatek do np. ciast i deserów.

 

Sposób 2: placki na słono


Składniki:

 

  • 300 g startej dyni
  • ½ szklanki kaszy jaglanej (niegotowanej)
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 jajka
  • imbir, curry, kurkuma
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia


Kaszę jaglaną opłucz, zalej wodą. Gotuj na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Odstaw do ostudzenia, później zblenduj. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż chwilę na patelni. Dodaj startą dynię oraz przyprawy, duś pod przykryciem ok. 5-7 min. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj do kaszy jaglanej, wbij jajko i wymieszaj dokładnie. Możesz też całość zblendować. Smaż na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony. Placki podawaj dzieciom ze świeżymi warzywami albo sosem pomidorowym.

 

Sposób 3: placki na słodko


Składniki:

 

  • ¾ szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka mąki owsianej lub ryżowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 2-3 łyżki mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych albo mielonych orzechów nerkowca
  • ew. rodzynki, inne bakalie


Wymieszaj puree z dyni, mleczko kokosowe, miód i roztrzepane jajko. Dodaj mąkę oraz wiórki/orzechy. Wymieszaj na gładką masę. Możesz dodać inne bakalie. Smażyć bez dodatku tłuszczu. Można podawać z dżemem, posypane cukrem pudrem albo kakao.

 

Sposób 4: smoothie


Składniki:

 

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 marchewki
  • 2 jabłka
  • cynamon


Wyciśnij sok z marchewek i jabłek w sokowirówce. W blenderze wymieszaj z puree z dyni oraz cynamonem.

 

A może koktajl? Zobacz: 7 przepisów na zdrowe koktajle dla dzieci

 

Sposób 5: granola


Składniki:

  • ½ szklanki puree z dyni
  • 2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich, nie błyskawicznych)
  • 3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • cynamon, kardamon, imbir
  • ulubione bakalie (orzechy, rodzynki, daktyle, suszone banany, itp.)


Wymieszaj płatki owsiane z puree z dyni oraz miodem. Orzechy posiekaj, dodaj do płatków, dopraw szczyptą cynamonu, kardamonu i imbiru. Rozprowadź równomiernie na płaskiej blaszce. Nagrzej piekarnik do 180 st. C, piecz ok. 20-30 min, co jakiś czas mieszając (pod koniec możesz włączyć termoobieg). Całość powinna być przyrumieniona i sucha. Po ostudzeniu wymieszaj z posiekanymi rodzynkami, daktylami, itp. Granolę podawaj dzieciom z jogurtem naturalnym, mlekiem zwykłym lub kokosowym.

 

 

Sprawdź też inne przepisy:

Co zamiast słodyczy? 4 przepisy na zdrowe ciastka dla dzieci

Piknik z dzieckiem: 7 pomysłów na zdrowe przekąski

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Tagi