Zdrowe żywienie malucha: obecność pestycydów w płatkach śniadaniowych

Zdrowe żywienie malucha: obecność pestycydów w płatkach śniadaniowych
Drukuj Skomentuj

Kupujecie swoim dzieciom płatki śniadaniowe? Po przeczytaniu raportu stworzonego przez FoodRentgen, czyli małżeńską parę konsumentów, mającego na celu zbadanie produktów pod kątem obecności pestycydów - raz na zawsze zmienicie niekorzystne nawyki żywieniowe swoich maluchów i zaczniecie dokonywać bardziej świadomych wyborów. Jakie szkodliwe substancje możemy znaleźć w płatkach? Zobaczcie sami! 

Cel raportu

 

Raport jest efektem pracy wielu osób, a w szczególności - Marzeny i Marcina Galickich, którzy poprzez swoje badania udowadniają, że konsumenci mają realny wpływ na jakość produktów spożywczych. Raport powstał, aby wyselekcjonować produkty o jak najlepszym składzie i zbadać ich czystość pod względem zawartych w nich pestycydów. Znajdziecie w nim analizę 197 opakowań płatków śniadaniowych, a także opisy ponad 50 substancji znalezionych w płatkach. Dlaczego wybrano akurat taki produkt? Przeświadczyło o tym 28% głosów respondentów, oddanych podczas sondy przeprowadzonej wśród 540 Internautów w czerwcu br.

 

Warto wspmnieć, że badanie składa się z dwóch etapów. W pierwszym przeanalizowano skład poszczególnych produktów na podstawie informacji zawartych na etykietach produktów. W ten sposób powstała lista płatków o najlepszej kompozycji składników, które zakwalifikowały się do drugiego etapu badań laboratoryjnych, stwierdzających obecność pozostałości pestycydów. 

 

 

Przedmiot raportu

 

FoodRentgen skupił się na przebadaniu 105 typów płatków śniadaniowych, 75 typów płatków musli, 17 typów płatków kukurydzianych oraz 15 typów płatków eko od 37 producentów. Badania zostały przeprowadzone w laboratorium skierniewickiego Instytutu Ogrodnictwa. 

 

Niektóre z pozoru zdrowe produkty w nadmiarze mogą szkodzić Twojemu maluchowi, dlatego wejdź i zobacz: 5 produktów, które nie powinny znaleźć się w diecie dziecka

 

W 110-stronicowym tekście raportu znajdziemy informacje dotyczące substancji słodzących, emulgatorów, regulatorów kwasowości, przeciwutleniaczy, substancji glazurujących i konserwujących, barwników, kontrowersyjnych tłuszczów, spulchniaczy, a także innych środków zawartych w opakowaniach dostępnych na rynku płatków śniadaniowych.

 

Pestycydy

 

Zacznijmy od wyjaśnienia pojęcia 'pestycydy'. Są to środki chemiczne, wykorzystywane przez rolników do ochrony roślin przed szkodnikami. Stosowane według zaleceń producenta, nawet jeśli w produktach rolniczych będą występować ich śladowe ilości - nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia. Jeśli jednak korzystamy z nich niezgodne z zaleceniem - mogą przyczynić się do powstania wielu chorób cywilizacyjnych, a nawet do wymierania niektórych zwierząt i owadów, np. pszczół.

 

Co znaleziono w płatkach?

 

W 10 przypadkach nie stwierdzono obecności pestycydów, jednak w kolejnych 16 rodzajach ich pozostałości wykryto w różnym natężeniu. Rekordowym wynikiem było odnalezienie aż 12 rodzajów substancji, wchodzących w skład środków ochrony roślin. Poza pestycydami, w płatkach śniadaniowych można znaleźć jeszcze ogromne ilości cukru, o czym można się przekonać przy przeglądaniu etykiet na opakowaniach. Aż 84% z przeanalizowanych produktów została sztucznie dosłodzona różnymi substancjami. W badanych płatkach wyróżniono w sumie aż 15 różnych substancji słodzących, z czego najpopularniejszą nadal był cukier.

 

Nie chcesz aby Twój maluch podjadał między posiłkami? Poświęć trochę czasu i przygotuj 6 zdrowych przekąsek dla dzieci

 

Poprawa jakości żywności

 

Jak podkreśla dr Artur Miszczak, kierownik Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności skierniewickiego Instytutu Ogrodnictwa - Każda inicjatywa, która uszczelnia rządowy, wyrywkowy system kontroli jakości żywności jest na wagę złota. Trzeba udowadniać producentom, że warto dbać o jakość i czystość tego, co sprzedają. A jedynym naprawdę skutecznym orężem może być tu nacisk społeczny. Jeśli ludzie będą kupować tylko wyroby sprawdzone, to rolnikom będzie się bardziej opłacało produkować żywność dobrej jakości i spełniającą wysokie normy.

 

Pełny raport, zawierający nazwy i marki badanych płatków, dostępny jest na stronie akcji FoodRentgen.

 

 

Doskonałym źródełem cennych składników odżywczych są warzywa, jednak nie zawsze stanowią one pożądany element przygotowanego przez nas posiłku. Przejdź do artykułu: 4 sposoby zachęcenia dziecka do jedzenia warzyw

Filmy

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Tagi