Przyprawy w diecie dziecka
Przyprawy poprawiają smak potraw, wpływają na apetyt, trawienie oraz odporność. Dzięki nim posiłki nie będą mdłe, a dziecko łatwiej wchłoni cenne składniki mineralne. Jakie zioła warto podawać maluchowi, a których przypraw lepiej unikać w codziennej diecie dziecka? Sprawdźmy!
Przyprawy, które warto wprowadzić do jadłospisu dziecka
Koperek
Pomaga przy bólach żołądka i kłopotach z trawieniem. Dodatkowo jest dobrym źródłem witaminy C. Koperak dodawać można do warzyw, mięsa, sałatek czy zup.
Bazylia
Przeciwdziała wzdęciom, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Pomaga złagodzić kolkę, skurcze żołądkowe, niestrawność. Bazylię dodać możemy do dań rybnych, mięsnych czy warzywnych sałatek.
Majeranek
Pomaga w trawieniu. Łagodzi wzdęcia, bóle żołądka oraz gardła.
Szafran
Szafran od lat ceniony jest ze względu na swoje unikalne właściwości lecznicze. Szafran działa przeciwbakteryjnie - leczy katar, kaszel. Mała ilość tej przyprawy wskazana jest w potrawach z ryżu, ryb czy drobiu.
Czosnek
Mimo nieprzyjemnego dla niektórych smaku, czosnek działa bakteriobójczo i antywirusowo. Dobrze wpływa na odporność i trawienie. Młodszym dzieciom wskazane jest podawanie czonsku zwłaszcza w potrawach gotowanych.
Przyprawy niewskazane w diecie dziecka
Sól
Szczypta tej przyprawy nikomu jeszcze nie zaszkodziła.Warto jednak zrezygnować z dosalania potraw przeznaczonych dla dzieci. Sól obciąża nerki, w dużych ilościach sprzyja pojawieniu się w dorosłości nadciśnienia. Dodatkowo gotowe przyprawy i kostki rosołowe zawierają glutaminian sodu, który może u naszego maluchać powodować bóle brzucha.
Ostra papryka
Przyprawa ta u dzieci nie jest wskazana, nie tylko ze względu na swój ostry smak. Związek chemiczny zawarty w papryce ostrej doprowadzić może do podrażnienia żołądka i błon śluzowych układu pokarmowego. Niebezpieczeństwo może spowodować również dostanie się papryki do oczu - co wywoła ich silne czerwienienie i przekrwienie.
Cynamon
Gdy dziecko wsypie zbyt dużą ilość cynamonu do buzi, spowoduje to silne wyschnięcie jamy ustnej. Dodatkowo doprowadzić może to do problemów z oddychaniem, podrażnienia gardła lub wymiotów. Gdy proszek przedostanie się do układu oddechowego, doprowadzić może to dziecko nawet do ataku duszności. Kumaryna zawarta w cynamonie może także negatywnie wpływać na wątrobę i nerki. Mimo pięknego aromatu tej przyprawy, nie dodawajmy go w zbyt dużych ilościach do naszych wypieków i wcześniej upewnijmy się, że dziecko na pewno nie jest na niego uczulone.
Liście laurowe
Liście laurowe jedzone w dużych ilościach wywołać mogą problemy z układem pokarmowym. Mogą działać toksyczne, a nawet halucynogennie. Eugenol - składnik, który występuje w liściach laurowych, jak również w zielu angielskim, goździkach i cynamonie może podrażniać skórę oraz źle wpływać na wątrobę.
Zobacz także:
5 domowych sposobów na jesienne przeziębienie u dziecka
Nadmiar cukru w diecie przedszkolaka. Jak ograniczyć słodycze u dziecka?