W ramach naszej witryny używamy plików cookies, aby zapewnić świadczenie usług na najwyższym poziomie. Jeśli będziesz kontynuować, uznamy, że zgadzasz się na korzystanie z plików cookies na naszej stronie. Możesz w każdej chwili dokonać zmiany ustawień dotyczących plików cookies w swojej przeglądarce internetowej. Kliknij po więcej szczegółów. AKCEPTUJĘ

Przyprawy w diecie dziecka

Przyprawy w diecie dziecka
Drukuj Skomentuj

Przyprawy poprawiają smak potraw, wpływają na apetyt, trawienie oraz odporność. Dzięki nim posiłki nie będą mdłe, a dziecko łatwiej wchłoni cenne składniki mineralne. Jakie zioła warto podawać maluchowi, a których przypraw lepiej unikać w codziennej diecie dziecka? Sprawdźmy!

Przyprawy, które warto wprowadzić do jadłospisu dziecka

 

Koperek

 

Pomaga przy bólach żołądka i kłopotach z trawieniem. Dodatkowo jest dobrym źródłem witaminy C. Koperak dodawać można do warzyw, mięsa, sałatek czy zup.

 

Bazylia

 

Przeciwdziała wzdęciom, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Pomaga złagodzić kolkę, skurcze żołądkowe, niestrawność. Bazylię dodać możemy do dań rybnych, mięsnych czy warzywnych sałatek.

 

Majeranek

 

Pomaga w trawieniu. Łagodzi wzdęcia, bóle żołądka oraz gardła.

 

Szafran

 

Szafran od lat ceniony jest ze względu na swoje unikalne właściwości lecznicze. Szafran działa przeciwbakteryjnie - leczy katar, kaszel. Mała ilość tej przyprawy wskazana jest w potrawach z ryżu, ryb czy drobiu.

 

Czosnek

 

Mimo nieprzyjemnego dla niektórych smaku, czosnek działa bakteriobójczo i antywirusowo. Dobrze wpływa na odporność i trawienie. Młodszym dzieciom wskazane jest podawanie czonsku zwłaszcza w potrawach gotowanych.

 

 

 

Przyprawy niewskazane w diecie dziecka


Sól

 

Szczypta tej przyprawy nikomu jeszcze nie zaszkodziła.Warto jednak zrezygnować z dosalania potraw przeznaczonych dla dzieci. Sól obciąża nerki, w dużych ilościach sprzyja pojawieniu się w dorosłości nadciśnienia. Dodatkowo gotowe przyprawy i kostki rosołowe zawierają glutaminian sodu, który może u naszego maluchać powodować bóle brzucha.

 

 

Ostra papryka

 

Przyprawa ta u dzieci nie jest wskazana, nie tylko ze względu na swój ostry smak. Związek chemiczny zawarty w papryce ostrej doprowadzić może do podrażnienia żołądka i błon śluzowych układu pokarmowego. Niebezpieczeństwo może spowodować również dostanie się papryki do oczu - co wywoła ich silne czerwienienie i przekrwienie.

 

Cynamon

 

Gdy dziecko wsypie zbyt dużą ilość cynamonu do buzi, spowoduje to silne wyschnięcie jamy ustnej. Dodatkowo doprowadzić może to do problemów z oddychaniem, podrażnienia gardła lub wymiotów. Gdy proszek przedostanie się do układu oddechowego, doprowadzić może to dziecko nawet do ataku duszności. Kumaryna zawarta w cynamonie może także negatywnie wpływać na wątrobę i nerki. Mimo pięknego aromatu tej przyprawy, nie dodawajmy go w zbyt dużych ilościach do naszych wypieków i wcześniej upewnijmy się, że dziecko na pewno nie jest na niego uczulone.

 

Liście laurowe

 

Liście laurowe jedzone w dużych ilościach wywołać mogą  problemy z układem pokarmowym. Mogą działać toksyczne, a nawet halucynogennie. Eugenol - składnik, który występuje w liściach laurowych, jak również w zielu angielskim, goździkach i cynamonie może podrażniać skórę oraz źle wpływać na wątrobę.

 

Zobacz także:

Podobne artykuły

Skomentuj

Bądź pierwszym, który skomentuje ten wpis!

Tagi