6 przepisów na grilla z dziećmi
Chrupiąca kiełbaska, chleb w ziołach, zapach dymu i czas spędzony z rodziną... Sezon na grilla czas zacząć! W tym roku warto spróbować też nowych pomysłów dania z grilla. Wypróbuj 6 przepisów na grilla z dziećmi.
Sprawdź też: 5 pomysłów na orzeźwiające przekąski dla dzieci
1. Kurczak w przyprawach
- pierś z kurczaka
- przyprawa gyros
- olej
Składniki na dipy:
- jogurt naturalny
- majonez
- ½ ogórka zielonego
- czosnek
- przyprawa curry
- 1 jajko
- chrzan
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka umyj, pokrój w grube paski. Kawałki mięsa wymieszaj z olejem i przyprawą gyros. Odłóż na godzinę do lodówki. Kurczaka ułóż na tacce do grillowania, piecz do miękkości. Przygotuj dzieciom dip (trzy propozycje poniżej) albo ketchup do maczania w nim mięso.
Dip czosnkowo-ogórkowy
Ogórek zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Odsącz nadmiar soku przez sitko. Jeden ząbek czosnku (lub mniej) przeciśnij przez praskę. Wymieszaj 2 łyżki jogurtu i 1 łyżkę majonezu, dodaj starty ogórek i czosnek. Wymieszaj dokładnie.
Dip curry
Wymieszaj 2 łyżki jogurtu i 1 łyżkę majonezu. Dodaj ok. ½ łyżki przyprawy curry (jeśli lubisz mocniejszą, dodaj więcej). Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z resztą składników.
Dip chrzanowy
Ugotuj jajko na twardo. Obierz i pokrój je w bardzo drobną kostkę. Wymieszaj 2 łyżki jogurtu z 2 łyżkami chrzanu. Dodaj pokrojone jajko. Przypraw pieprzem i solą.
2. Cukinia z pieczarkami
- 2-3 cukinie
- 15 dag pieczarek
- ½ małej cebulki
- 1 łyżka oleju
- kilka plastrów sera żółtego
- sól, pieprz
Cebulę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju. Pieczarki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli. Dopraw pieprzem i solą, duś pod przykryciem kilka minut. Cukinie dokładnie umyj, obierz ze skórki. Przekrój na pół. Wydrąż łyżką ziarna.
Cukinię najpierw połóż na tacce do grilla wierzchem do góry, grilluj kilka minut. Później odwróć, wsyp do środka pieczarki i przykryj serem. Grilluj kilka minut.
3. Mini pizza z pomidorem i mozzarellą
- 2 cukinie
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie mozzarelli w kulkach
- oregano
- sól, pieprz
Cukinie dokładnie umyj, pokrój w plastry. Połóż na tacce do grillowania, posyp solą i pieprzem. Mozzarellę i pomidorki przekrój na pół. Na plastrach cukinii połóż mozzarellę, posyp oregano, połóż pomidory. Grilluj kilka minut.
4. Jabłka z bakaliami
- 4 jabłka
- ½ opakowania rodzynek
- ⅓ szklanki posiekanych orzechów
- 1 łyżeczka cynamonu
- miód
Jabłka umyj, przekrój na pół. Z każdej połówki usuń gniazda z nasionami. Przygotuj farsz: wymieszaj rodzynki, orzechy, cynamon i 2-3 łyżki miodu (możesz dodać więcej, jeśli chcesz, by owoce były słodsze. Jabłka ułóż na tacce do grillowania. Podpiekaj ok 15 min, co jakiś czas odwracając. Pod koniec odwróć skórą do dołu, do wydrążonych środków wrzuć wymieszane orzechy i rodzynki.
5. Ananas z czekoladą
- 1 ananas
- tabliczka gorzkiej czekolady
Ananasa umyj, obierz, pokrój w plastry. Każdy z plastrów piecz kilka minut z obu stron. Gdy plasty będą miękkie, zetrzyj na nie czekoladę. Możesz też podawać z lodami.
6. Sałatka owocowa z piankami
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
- posiekane orzechy
- kilka pianek na grilla
Jabłka i gruszkę umyj, usuń ziarna i pokrój w kostkę. Brzoskwinie pokrój w kostkę, wymieszaj z owocami. Ułóż wszystkie na tacce, posyp orzechami, polej trochę sokiem z brzoskwiń. Na wierzchu poukładaj pianki. Grilluj pod przykryciem do 15 min.
Sprawdź też: 4 przepisy na zdrowe ciastka dla dzieci